Published On: Čet, lis 26th, 2017

Predsjednik HNS BiH Ljubić: Prije promjene Daytonskog sporazuma treba izmijeniti izborni zakon

Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić podržao je u srijedu inicijativu za promjenom Daytonskog mirovnog sporazuma američkog Instituta za stabilizaciju i tranziciju (IST) ističući da je za Hrvate u BiH prije toga ključno izmijeniti izborni zakon i ustave entiteta kako bi Hrvati ostvariti jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima.

„Mi se u ovom trenutku prije svega trebamo skoncentrirati na vraćanje stanja u BiH u ustavne okvire iz kojih se drastično izišlo nametnutim amandmanima na ustav entiteta i izbornog zakona“, izjavio je Ljubić, koji je i saborski zastupnik. Pojasnio je kako je ustavno uređenje s dva entiteta s tri konstitutivna naroda nekoherentno rješenje, dodajući međutim da hrvatska politika u BiH poštuje trenutačno stanje.

“Mi smo legalisti. Daytonski mirovni sporazum je na snazi kao i njegov Ustav. Činjenica da američki institut govori o nefunkcionalnosti BiH i njenoj neupravljivosti je samo jedan dodatni argument koji ide u prilog tomu da je Bosni i Hercegovini potrebna korjenita ustavna reforma, odnosno ustavni preustroj“, rekao je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Institut za stabilizaciju i tranziciju iz Washingtona objavio je analizu u kojoj se navodi kako BiH prijeti postati propala država zbog čega pozivaju na izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma. Ključnim problemima autori analize ocijenjuju srpski separatizam i bošnjački unitarizam. Kao put izlaska BiH iz trajne političke i društvene krize IST vidi u stvaranju trećeg entiteta.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x