Published On: Čet, lis 6th, 2022

PREDSJEDNIK HNP-A O SCHMIDTOVOJ INTERVENCIJI : Za nas je sve osim hrvatske federalne jedinice, unutar suverene BiH, kratkoročan kozmetički zahvat

Za nas je sve osim realne federalizacije, hrvatske federalne jedinice, unutar suverene BiH kratkoročan kozmetički zahvat koji problem samo gura pod tepih. Naš slogan je Pomak, a ne uzmak! U tom sloganu smo rekli sve, pa i odgovor na ovo pitanje: nema uzmaka dok i na temu pravednog hrvatskog zahtjeva za vlastitom federalnom jedinicom ne dođe do pomaka.

Konačni rezultati još nisu poznati pa nije korektno davati bilo kakve interpretacije koje se onda moraju povlačiti. Po onome što za sada znam HNP je ostvario jako dobar rezultat iako smo mlada stranka. Na ove izbore smo prvi put izišli kao stranka i imali smo tri cilja. Prvi je bio pokazati jedinstvo u potpori zajedničkom kandidatu HNS za hrvatskog člana predsjedništva, drugi postati parlamentarna stranka na federalnoj razini i treći po broju glasova biti prvi na razini HBŽ, rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka.

Vukadin posebno naglašava da je zadovoljan izbornim rezultatom jer, kako kaže, on i njegovi suradnici nisu nasjeli na negativnu kampanju koja se po nekim stranačkim portalima vodila protiv njih, a posebno protiv njega osobno.

-Mi smo radili prije izbora, napravili smo korektnu i kvalitetnu kampanju, a narod je to očito prepoznao. Koliko god da je to kompliment, ovaj, pretpostavljam, dobar rezultat je i obveza da nastavimo još odlučnije provoditi naš politički program, rekao je Vukadin.

“Hrvat poštuje druge i ne uzmiče u borbi za svoje”

Odgovarajući na pitanje kako će izgledati sastav nove Vlade Herceg-bosanske županije, odnosno koje će političke stanke u njoj participirati, Vukadin ističe da ne zna kako će izgledati jer nije siguran tko će dobiti mandat i odgovornost za formiranje vlade.

“Ako tu odgovornost dobijem poštivat ćemo sve zakonske i ustavne odredbe i rezultate izbora. Uvjeren sam da vlada Hercegbosanske županije treba nastaviti dobar put koji smo započeli, dakle uglavnom onako kako je bilo, ako to bude moguće temeljem izbornih rezultata. Ustavom HBŽ Srbima i Bošnjacima pripadaju određena mjesta pa je za nas iz HNP potpuno jasno da ćemo ta prava poštivati. Uostalom mi tražimo da Hrvati imaju mogućnost konzumiranja svojih prava na razini Federacije i države pa bi bilo bezobrazno drugima istovremeno uskratiti njihova prava samo zbog toga što smo mi većina. Mi smo Hrvati, a to za nas jeste i ostaje stav, karakteristika: Hrvat drži do svoje riječi, poštuje druge i ne uzmiče u borbi za svoje”, rekao je Vukadin za HMS.

Hrvatska koalicija gdje je moguće

Osvrćući se na također vrlo dobar rezultat HDZ-a 1990 na izborima za Skupštinu HBŽ, predsjednik HNP-a je izrazio nadu i uvjerenje da će nastaviti, kako kaže, odličnu suradnju.

“S naše strane sve ostale stranke su mogući potencijalni partneri mi nikada nikomu nismo zalupili vrata pred nosom. Kao članica HNS mi se zalažemo za hrvatske koalicije gdje je god to moguće. Jedina grupacija s kojom ni pod kojim uvjetima ne želimo sjediti za istim stolom su oni koji su sudjelovali u sramotnoj Vladi platforme 2011.”, rekao je Vukadin.

HNP je po prvi puta nastupio na Općim izborima i iz prvog pokušaja će, vrlo izvjesno, osvojiti jedan mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.
Upitan jesu li očekivali takav rezultat, Vukadin kaže da još nije službeno osvojen zastupnički mandat, ali da su uvjereni da će tako biti.

Referirajući se na pitanje hoće li HNP eventualno participirati u vlasti na razini FBiH, Vukadin kaže da će stranka kojoj je na čelu sudjelovati u svemu što nas vodi prema federalističkom uređenju i jačanju hrvatskih prava te poboljšanju života.

“Ali, nikad nećemo sudjelovati u bilo kojem projektu sličnima nekadašnjoj platformi i alijansi. Naš politički temelj je ravnopravnost hrvatskog naroda, federalizacija i hrvatsko jedinstvo kroz HNS. U tom kontekstu ćemo se ponašati i raditi”, rekao je Vukadin.

Početak povratka Daytonu koji je unakažen

Vukadina smo pitali i za komentar odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je izmijenio Izborni zakon BiH. Upitan je li za njega, kao što kaže Schmidt, “priča oko implementacije presude Ljubić završena”, Vukadin kaže da sa svojim suradnicima upravo iščitava te odluke te radi simulacije kako bi se vidio realni učinak tih odluka.

“Sad ih ne bismo komentirali osim da je dobro da se pravi bilo kakav pomak. Uvjereni smo da se jedino možemo osloniti na Vladu RH i Predsjednika RH kao naše jedine i iskrene saveznike i prijatelje bez kojih nema uspjeha”, rekao je Vukadin.

Predsjednik HNP-a dodaje da je ključ realna federalizacija BiH.

“Ovi zahvati su, nadamo se, početak povratka na Dayton koji su unakazili Schmidtovi prethodnici, na štetu Hrvata. Za nas je sve osim realne federalizacije, hrvatske federalne jedinice, unutar suverene BiH kratkoročan kozmetički zahvat koji problem samo gura pod tepih. Naš slogan je Pomak, a ne uzmak! U tom sloganu smo rekli sve, pa i odgovor na ovo pitanje: nema uzmaka dok i na temu pravednog hrvatskog zahtjeva za vlastitom federalnom jedinicom ne dođe do pomaka”, rekao je Vukadin.

Sugovornik HMS-a koji je i docent na studiju politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru podsjeća da Schmidt dolazi iz federalno uređene države tako da je, kako pojašnjava, uvjeren da on s federalizacijom nema nikakav emocionalni problem.

“Do ostvarenja tog cilja su među koraci u tom smjeru kakav takav pomak”, zaključio je Vukadin./B. Galić/HMS/

guest
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Upravo tako. Samo razlaz od po-turadi.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Seli samo seli preko grane retardu ako ti se nesvidza.

Last edited 1 mjesec prije by Anonimac
nisam kriv !
nisam kriv !
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Seli ti, Pravac Turkya (via Potoćari)

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Mi smo na svom i u svojoj Herceg bosne!!!Raspad ko u Jugoslaviji ista je to politika Sarajevo bi gazdovalo!!!Mozete al na svojih 23%!!I to su vam oslobodili hrvati!!!

Josip Broz TiTo🇭🇷
Josip Broz TiTo🇭🇷
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Šta se turska stoka umislila da je to nešto njihovo,turčići vi ste potomci turskog okupatora i vama su suđena azijska prostranstva ali ovdje na našoj zemlji ćete ostati samo ako se Hrvati i Srbi sažale nad vama,šakom jada koga su turčići guuzili 350g i sada taj nakot traži nekakva prava i svojata taj ružni protektorat ali da će vam Hrvati vratiti višestruko to je jasno ko dan,oni će vas dokosurati jer oni to rade polako i efektno i dovedu stvari do kraja

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Hoćete da ugrozite teritorijalni integritet Bavarske i otcijepite dio Minhena… Neće ići! Savjetujem Nijemcima da pristupe antiterorističkoj operaciji kao onomad Armija BiH protiv kattollibanskih Herrceg-potturrica i pokrenu operaciju “München 23”, te otprde sve Rizvanbegovićeve lažne kattollike nazad u Pripyat.

LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

PREDSJEDNIK HNP-A O SCHMIDTOVOJ INTERVENCIJI : Izbori 2022.

Parlament FBiH :
HNP-HRVATSKI NACIONALNI POMAK _ 4.257 _ 21,21 %
__________________________________
IZBORNA JEDINICA _ 12 _ (0412)
– Drvar
– Bosansko Grahovo
– Glamoc
– Livno
– Kupres
– Tomislavgrad

Osnovna izborna jedinica : TOMISLAVGRAD (0124)
HNP-HRVATSKI NACIONALNI POMAK _ 3.047 _ 41,95 %
1. PETAR GALIĆ _ 2.133 _ 70,00 %
2. ANTE VUKADIN _ 1.017 _ 33,38 %

Osnovna izborna jedinica : LIVNO (0106)
HNP-HRVATSKI NACIONALNI POMAK _ 511 _ 6,63 %
1. PETAR GALIĆ _ 172 _ 33,66 %
7. ANTE VUKADIN _ 49 _ 9,59 %

Osnovna izborna jedinica : KUPRES (0107)
02802 _ HNP-HRVATSKI NACIONALNI POMAK _ 570 _ 45,35 %
1. MARIO LOVRIĆ _ 375 _ 65,79 %
7. ANTE VUKADIN _ 12 _ 2,11 %

Last edited 1 mjesec prije by LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
Šta ti kažeš na ovo?  LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
1 mjesec prije

ANTE VUKADIN ???
Bilo bi Žalosno da nije smijeŠno !!

LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
Šta ti kažeš na ovo?  LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
1 mjesec prije

Sada će ”redar” da sklone tekst, da se ovaj K.L.O.C
ne bi više brukao !!

stop.govoru.mrznje2022
stop.govoru.mrznje2022
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Govor mržnje nije sloboda govora i podliježe krivičnoj odgovornosti po krivičnim zakonima u BiH. Prijavite govor mržnje: stopgovorumrznje@vzs.ba

Boss
Boss
1 mjesec prije

Taj cilj mozes ostvariti od Ljubuskog do Gruda, mozda trun sire, a dalje mozes sanjati. To ti je realnost jarane, a to i Schmidt zna!

nisam kriv !
nisam kriv !
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
1 mjesec prije

Ti i Schmidt ste LGBT jahrani !!!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
1 mjesec prije

Znase štosmo odbranili odvas i od srba više netražimo,Ti nebi imao ni to da mi srbima nismo vratili neke teritorije za ilijaš vogošću iliđu.

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Neće vam biti težak posao, po,tur,uce su od Šmit šoka postale još gluplje i nazadnije ako je to bilo moguće..

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Samo Bošnjačka BIH izdajnike iseliti u rvarsku

Antitaliban
Antitaliban
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

mozes samo da kmecis iz svojih 23%

StjepanTomašević🇭🇷
StjepanTomašević🇭🇷
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Eh da se imaju mudica nebi vam se događala tabutijada i bili 95g na jadnih 14% dok naivna Hrvatska Vojska i Hrvatsko Vijeće Obrane vam nije spasilo glave čergarske zato sljedeći sukob pušite turčići,jednostavo ste nemoćni i jadni!

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Granice nase Herceg bosne se znaju!Razdruzivanje !!!

LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

baš tako, dosta je bilo !!

Hercegovina – Donjeck
Srednja Bosna – Lugansk 
Bosanska posavina – oblast Herson / Zaporožje 

čeka se još reFerendum i 
Odluka Hrvatskog sabora o pripajanju u HR !!
 

Veritas
Veritas
1 mjesec prije

Vukadine, ima ona poslovica “Kasno Janko na Kosovo stiže”. Treći hrvatski entitet u BiH trebalo je izboriti u Daytonu. Nismo uspjeli. Nažalost! Sada je to u sadašnjoj konstelaciji političkih snaga na svjetskom planu čista MISSION IMPOSSIBLE! Nada ipak zadnja umire!

Stižemo🇭🇷
Stižemo🇭🇷
Šta ti kažeš na ovo?  Veritas
1 mjesec prije

Može,može i te kako može i biti će tako!🇭🇷

HrvojeHrvatinićHrle🇭🇷
HrvojeHrvatinićHrle🇭🇷
1 mjesec prije

Minimalno”federalna jedinica”ispod toga ne dolazi u obzir i naravno kasnije pripajanje Herceg Bosne sa našom Republikom Hrvatskom!🇭🇷