Published On: Sub, lip 19th, 2021

PREDSJEDNIK FBIH PRIHVATO POZIV PREDSJEDNICE RS: Hrvati za razgovor o budućnosti BiH

Poziv Republike Srpske Federaciji na razgovor o budućnosti BiH prihvatio je predsjednik Federacije Marinko Čavara.

Za RTRS Čavara je kazao da Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor. Za sada, Bošnjaci odbijaju i svaki pokušaj s njima osuđen je na neuspjeh.

Za Hrvate, ključna tema je – kako ispraviti devijaciju u izbornom zakonodavstvu, koja omogućava da hrvatske i srpske predstavnike u Federaciji biraju predstavnici trećeg, bošnjačkog naroda.

Podsjećamo, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla da će se uskoro vidjeti ima li Srpska partnera za dijalog o budućnosti BiH.

Federacija je, ipak, spremna za dijalog o budućnosti BiH, iako se tome snažno protivi SDA, koja sa HDZ-om drži vlast.

Predsjednik tog entiteta Marinko Čavara za RTRS kaže da ga stav SDA ne obavezuje, dok razgovor o budućnosti BiH vidi kao dobru namjeru iz Republike Srpske i nasušnu potrebu Hrvata, koje Bošnjaci sve više majorizuju.

– Mislim da je jasno da je razgovor, u ovom formatu, naroda i entiteta neophodan bez obzira što neki osuđuju taj postupak, ja ga smatram dobronamjernim – rekao je Čavara.

Objašnjava da je o međuentitetskom i dijalogu tri konstitutivna naroda već razgovarao s predsjednicom Republike Srpske koja je najavila da će predstavnicima vlasti u Federaciji dostaviti službenu verziju dokumenta kao osnovu za dijalog.

– Mi govorimo o budućnosti. Zašto? O budućnosti, dakle o onome o čemu trebaju pričati dva entiteta i tri konstitutivna naroda, prosto zato što mi u BiH funkcioniramo na osnovu te matrice – istakla je Cvijanović.

Sve izvjesniji dijalog predstavnika Srpske i Federacije, za SDA previše “miriše” na mirni razlaz, zato je ta stranka ponudu o razgovorima o budućnosti BiH u startu odbacila.

– Ono što mi se učinilo prilično neprimjerenim a imala sam priliku kroz razgovore s pojedinim veleposlanicima i dužnosnicima u Sarajevu čuti. Vi pravite Tim za pregovore o kako su rekli mirnom razlazu, nigdje se ne spominje jedna takva konstrukcija – dodala je predsjednica Srpske.

Čavara navodi da se mogućnost mirnog razlaza nepovratno izgubila prije početka sukoba.

– Kada smo imali i od Europe različitih rješenja i uređenja BiH i mislim da je bošnjačka strana prvenstveno odbila takav prijedlog. Prema tome prijedlog za razgovor o budućnosti svih nas u BiH nema alternative. Hajdemo na razini konstitutivnih naroda razgovarati kako ćemo urediti ovu BiH u kojoj živimo da je doživimo kao svoju – rekao je Čavara.

RTRS saznaje da je sukladno zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske izabran Pregovarački tim za dijalog s predstavnicima Federacije, ali imena još nisu javno objelodanjena.

U Federaciji čekaju službeni poziv, nakon čega će se znati format i teme dijaloga koji bi prema prvim reakcijama mogao biti srpsko-hrvatski razgovor, jer Bošnjaci u tome ne žele sudjelovati, bar je takav stav SDA.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x