Published On: Sri, sij 16th, 2013

PREDSJEDNIK BIH ZA AL JAZEERU: Treći entitet je prošlost, nedopustiv je kanal na hrvatskom jeziku

Vrhovni Predsjednik predsjedništva BH šogunata iz reda vanzemaljaca, Gospodar bosanskohercegovčake zemlje, zraka i neba,  njegova visost Patrick Moon u patriotskom bošnjačkom narodu znan i kao Patrick  Veličanstveni, lik koji je za predsjednika BIH postavljen nakon što je vijeće mudraca Saudijske Arabije i Turske poslalu svjetskom policajcu SAD-u potvrdu da im je taj kauboj cool,  gostujući u emisiji “Reci bolan Al Jazeeri” jasno je dao do znanja domaćim političarima što trebaju činiti u budućim mjesecima. Predsjednik je kazao da trenutno u našoj zemlji postoji politička volja za borbu protiv kriminala i korupcije. Kazujući da je korupcija česta pojava u mnogim zemljama na svijetu, a posebno u regiji, predsjednik je poslao  jasnu poruku da on u svojoj zemlji kojom suvereno vlada neće dopuštati više bilo kakva ponašanja. Hrvatima, plemenu koje se prostire u jugozapadnom, sjevernom i centralnom djelu njegova šogunata precjednik Prijezda poručio je da se više ne zezaju s Trećim i da se kanu televizije i drže radija. Predsjednik je zabranio i pravaški pozdrav Za dom! Spremni kazavši kako je on fašistički i nedovoljno multietničan te je donio naredbu da pravaši u buduće moraju pozdravljati sa Za dom! Ekber!
– Svaka zemlja se mora nositi s kriminalom kazao je predsjednik. Korupcija je isto tako česta pojava. Problem korupcije je nešto što u BiH zahtijeva agresivniji pristup, ne samo policije i sudova, već i političkih lidera koji moraju poslati poruku vladi, policiji, organima gonjenja i staviti im do znanja da se predmeti korupcije moraju procesuirati. Prikupite informacije, procesuirajte predmete, zatvorite kriminalce i pomozite da se zemlja očisti – naredio je predsjednik.
Također, dodao je da su političari u prošlosti oklijevali učiniti nešto takvo, te dodao da su se u posljednje vrijeme stvari promijenile.
– Vidim da su donekle političari spremniji da otvoreno govore protiv korupcije. To je važno, to je dobar početak. I dalje ću im naređivati da učine više u borbi protiv korupcije, bilo da je riječ o korupciji u Vladi, visokom obrazovanju ili zdravstvu, gdje god se pojavi. Građani ove zemlje žele vidjeti napore u borbi protiv korupcije – naglasio je predsjednik.
Osvrćući se na nedavnu odluku Vijeća ministara BiH, koje je usvojilo izmjene Zakona o RTV sistemu, što vodi ka pokretanju novog kanala na hrvatskom jeziku, ambasador Moon izričito je kazao daon to neće dopustiti, te obrazložio na koji način javni servis treba da radi. Na konstataciju novinara da su mnogi Hrvati nezadovoljni radom javnog emitera, Moon je kazao:
– To je jasan pokazatelj da javni RTV servis treba promijeniti i poboljšati. Kvalitet i programska šema moraju odražavati potrebe svih građana. To je zadatak javnog servisa – naglasio je Moon.
Dalje je pojasnio da je potreban još niz koraka kako bi bilo odobreno formiranje hrvatskog kanala, te da javne servise treba pokretati na principu regija, a ne etničkih grupa.
– To je put koji ovu zemlju vodi u napredak i budućnost. Ponavljam, podijeljenost je stvar prošlosti. Suradnja, rad na ostvarenju zajedničkih ciljeva i kompromis su budućnost. To bi trebao biti fokus političkih vođa – dodao je predsjednik.
Na primjedbu kako u cijeloj višenacionalnoj Europi postoji cijeli niz upravo etničkih kanala i kako je to europska praksa te kako je moguće da on kao demokrat zagovara kršenje prava jednom narodu Moon je kazao: Ja nisam demokrat. Ja vladam.
Čovjek koji se nalazi na crnoj listi Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Naser Keljmendi, poslovni je partner mnogih istaknutih političara u BiH. Kako vi, kao američki diplomata, gledate na ovu situaciju, pitao je novinar “Al Jazzere”.
– Zabrinuti smo zbog gospodina Keljmendija, što se vidi iz naše odluke o sankcijama. No, u isto vrijeme nemam informaciju koja bi potkrijepila tvrdnje o njegovoj povezanosti s ovdašnjim političkim liderima. Ako postoji takva informacija, trebalo bi je ispitati – istakao je Mun.
Ne razumijem Dodikove izgovore
 
Na pitanje koliko je BiH daleko od članstva u NATO-u ambasador je izjavio da smo veoma blizu. Međutim, predsjednik je također napomenuo da je Milorad Dodik političar koji traži izgovore.
– Kako sam shvatio, predsjednik Dodik se uzdržao od učešća u bilo kojem koraku ka provođenju prošlogodišnjih odluka. A, one mu idu u korist. Svima su od koristi. Popišite imovinu, onu koju vlada želi zadržat će, onu koju vlada ne želi, ide općinama. Osim toga, što je važno, popis državne i vojne imovine je preduslov za zatvaranje OHR-a. Zašto on ne podržava ova dva koraka, ne znam. Dodik je taj koji pronalazi nove izgovore. I, iskreno ne razumijem te izgovore, kazao je Moon.
Pogledajte i poslušajte cijeli razgovor s ambasadorom Patrickom Moonom…