Published On: Pon, lis 23rd, 2017

PREDSJEDNIČKI IZBORI U SLOVENIJI: Pahor i Šarec idu u drugi krug

Prema podacima Državne izborne komisije, nakon 97 posto prebrojanih glasačkih listića aktualni predsjednik Slovenije Borut Pahor osvojio je 47,1 posto glasova, ali mu to nije dovoljno za pobjedu u prvom krugu i osvajanje drugog petogodišnjeg predsjedničkog mandata.

Iako su projekcije pokazivale da bi Borut Pahor novi mandat mogao dobiti već u prvom krugu, prebrojani glasovi pokazali su drugačiji rezultat.

Slijedi ga Marjan Šarec s 24,9 posto osvojenih glasova, pa je izvjesno da će građani Slovenije predsjednika države izabrati u drugom krugu izbora 12. studenog.

Na trećem mjestu Romana Tomc s 13,6 posto osvojenih glasova birača, dok je Ljudmila Novak dobila povjerenje 7,1 posto birača.

U Sloveniji su danas održani predsjednički izbori, šesti od stjecanja neovisnosti, na kojima je glasalo 42 posto birača od 1,7 milijuna s pravom glasa.

Predsjednik Republike Slovenije najviši je politički dužnosnik u državi, koji predstavlja zemlju i zapovijeda njenim obrambenim snagama. Aktualni predsjednik je Pahor, a do sada su tu funkciju obavljali Milan Kučan (dva mandata), Janez Drnovšek i Danilo Turk./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x