Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

KITAROVIĆ: Položaj Hrvata u BIH otvoreno je pitanje između RH i BiH

Must Read

DSC_5679

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjedavajućeg i članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i dr. Mladena Ivanića koji borave u uzvratnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Nakon svečanog dočeka u Uredu predsjednice, tête-à-tête susreta te bilateralnog sastanka izaslanstava Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predsjednica Grabar-Kitarović potvrdila je punu i čvrstu hrvatsku potporu Bosni i Hercegovini na njezinom putu u članstvo u Europsku uniju i NATO. „Držimo da je članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i NATO-u jedan od preduvjeta za trajni mir i stabilnost cijelog prostora jugoistoka Europe“, kazala je hrvatska predsjednica. Istaknula je kako je Hrvatska zainteresirana, kako za sudbinu hrvatskog naroda kao jednog od tri jednakopravna konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, tako i za politički, gospodarski i svaki drugi prosperitet Bosne i Hercegovine.

Govoreći o aktiviranju Akcijskog plana za članstvo, Predsjednica Republike izrazila je uvjerenje kako će se na ovogodišnjem sastanku na vrhu Sjevernoatlantskog saveza u Varšavi moći razgovarati o aktiviranju tog plana. Isto tako, izrazila je nadu kako će se uskoro stvoriti i uvjeti za potpisivanja međudržavnog sporazuma o europskom partnerstvu koji će pružiti tehničke pretpostavke za svaku suradnju u području euroatlantskih integracija, prenosi Ured Predsjednice RH.

Osvrnuvši se na bilateralne odnose između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako su oni vrlo dobri uz nekoliko otvorenih pitanja. Izrazila je nadu kako će se budućom suradnjom između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine početi rješavati, kako ta otvorena pitanja, tako i postavljati pretpostavke za puno bolji i snažniji gospodarski razvoj i gospodarsko-trgovinsku suradnju i ulaganja između dviju država. „Sa svoje strane, posebno podržavam razvoj prometne i energetske infrastrukture i nadam se kako ćemo zajedničkim naporima osigurati europska i druga sredstva za financiranje, kako Jadransko-jonske autoceste, tako i koridora 5C i drugih prometnih pravaca koji utječu na gospodarski razvoj, turizam i trgovinu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine“, kazala je hrvatska predsjednica.

Izjave možete pogledati ovdje.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -