Predsjednica RH podržala Milanovićevu Vladu: Ne političkim optužnicama iz BiH

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, komentirajući odgovor koji je hrvatska Vlada u srijedu uputila Bosni i Hercegovini “da neće primati političke optužnice”, ocijenila je da je riječ o dobroj odluci Vlade.

– Slažem se s tom odlukom i podržavam je, kazala je Grabar-Kitarović.

Vlada RH prihvatila je prijedlog zaključka o suradnji s BiH kod pružanja pravne pomoći u kaznenim postupcima. U zaključku Vlada RH izražava ozbiljnu zabrinutost sadržajem pojedinih akata pravosudnih tijela BiH. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je kako dobivaju određene zamolnice koje u svom sadržaju nisu prihvatljive za Republiku Hrvatsku.

-U opisu događaja u BiH spominju se i napadi Hrvatske vojske i određene stvari koje po našem viđenju stvari nisu točne. One vrijeđaju pravni poredak RH i iskrivljuju sliku o onome što se ondje događalo – rekao je Miljenić. Premijer RH Zoran Milanović rekao je kako ovakve stvari vrijeđaju hrvatski javni poredak, kako su protivne hrvatskim nacionalnim interesima.

– Moramo jasno dati do znanja da po njima nećemo postupati. Nakon 20 godina političke optužnice dopustiti nećemo. Ako je netko za nešto konkretno odgovoran, takvima se može suditi i u Hrvatskoj. Teoretski, ali političke optužnice Hrvatska neće više primati i na to preventivno upozoravam, prije svega susjede, neka gledaju svoj posao, a mi ćemo gledati svoj, zaključio je Milanović. Odgovor je stigao iz Ministarstva pravosuđa BiH u kojem stoji da je odgovornost za pokretanje postupaka njihova, a eventualno odbijanje stvar hrvatskog pravosuđa.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je jučer, tijekom posjeta Lori i hrvatskoj mornarici, kako smatra da su dobri koraci u odnosima Hrvatske i Srbije što su dvije zemlje usuglasile popis od ukupno 1606 nestalih osoba tijekom rata na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine, te što je Srbija izručila Hrvatskoj hrvatskog ratnog veterana Veljka Marića na odsluženje kazne.

-Ti koraci otvaraju prostor za daljnji razvoj odnosa između Hrvatske i Srbije, kazala je Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako se zauzima za ubrzavanje rješavanja otvorenih pitanja, rekavši da se nada i vjeruje da će se intenzivno krenuti rješavati pitanja više od 1600 nestalih osoba. Na pitanje novinara hoće li se zauzimati da Veljko Marić bude pomilovan, Grabar- Kitarović odgovorila je kako Veljko Marić treba podnijeti zahtjev za pomilovanje. Objasnila je da će se, ako on to učini, postupak provesti u skladu sa svim zakonskim propisima u kojima će proći sve instance pravosuđa i povjerenstvo za pomilovanja./Hina/HMS/

more recommended stories