Published On: Ned, ožu. 10th, 2019

Predsjednica o slučaju Žalac: To je pitanje moralne i etičke odgovornosti

Ministrica Žalac je u subotu u jutarnjim satima u Vinkovcima osobnim automobilom naletjela na djevojčicu koja je pretrčavala kolnik, a kasnije se doznalo da je vozila bez važeće vozačke dozvole. Vlada odbacuje zahtjeve za ostavkom, a o svemu se oglasila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Iz Ureda predsjednice objavili su danas, a vezano uz slučaj ministrice Gabrijele Žalac, kako je “za Predsjednicu Republike Hrvatske to pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke”, prenosi Dnevnik.hr.

Podsjetimo, u subotu u jutarnjim satima u Vinkovcima ministrica je osobnim automobilom naletjela na djevojčicu koja je neoprezno pretrčavala kolnik.

Policija je potvrdila da ministrica nije vozila pod utjecajem alkohola niti je prekoračila dozvoljenu brzinu.

Nakon očevida u policijskom izvješću je potvrđeno da je ministrica imala nevažeću vozačku dozvolu, što je potaknulo pitanja o potencijalnoj ostavci. Iz Vlade su poručili da ne očekuju ministričinu ostavku.

Hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, koja je u subotu ujutro s nevažećom vozačkom dozvolom automobilom naletjela na 10-godišnju djevojčicu, kasno navečer je na svom Facebook profilu izrazila žaljenje zbog nesreće te se ispričala javnosti.

Što se tiče vozačke dozvole, propustila sam produljiti njezinu valjanost koju sam, kao i svi građani, dužna produljiti svakih 10 godina te se zbog navedenog propusta ispričavam javnosti. Kaznu sam platila odmah sukladno Zakonu, napisala je ministrica Žalac.

Nakon ovog nesretnog dana, također je napisala, da još jednom iskazuje duboko žaljenje zbog nesreće. Izvijestila je da je posjetila svoju malu dragu susjedu u bolnici koja se, hvala dragom Bogu, dobro oporavlja.

Srećom, potkoljenica je sanirana samo repozicijom i fiksirana longetom. Moje misli i molitve su uz djevojčicu i njezinu obitelj te joj želim što brži oporavak, stoji u upisu ministrice Žalac na facebooku.

Banski dvori poručili su u subotu kako ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac nije podnijela ostavku niti se u Vladi o tome razgovaralo.

Riječ je o nesreći kakva se svakome može dogoditi, poručili su iz Banskih dvora nakon prometne nesreće u kojoj je ministrica, vozeći osobni automobil, prijepodne u Vinkovcima naletjela na 10-godišnju djevojčicu koja je neoprezno pretrčavala cestu.

Prometni stručnjak Željko Marušić drži da je ministrica napravila niz prometnih prekršaja.

Ovdje je vozačica prekršila niz odredbi: nije se prilagodila osobinama i stanju ceste, nije se prilagodila stanju svog vozila. Kad krenete u vožnju, prvo morate biti sigurni da imate važeće dokumente i onda prilagoditi vožnju propisima i uvjetima. Ovdje je napravljeno, rekao bih, niz ozbiljnih i teških prekršaja. Ovakve se stvari ne smiju događati, rekao je Marušić za N1 televiziju.

Upitan da komentira činjenicu da je ministrica za volan sjela bez važeće vozačke dozvole, Marušić je rekao da je to loša poruka.