Published On: Uto, kol 23rd, 2016

PREDSJEDNICA HRVATSKE: Vrijeme je da osudimo jugoslavenski komunistički režim

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanje Red Stjepana Radića Nikoli Štedulu za osobite i višegodišnje zasluge i stradanja u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda.

“Vrijeme je da, neovisno o političkom uvjerenju, nacionalnoj ili drugoj pripadnosti, a u privrženosti demokraciji i u otvorenosti povijesnoj istini, jedinstveno moralno i politički osudimo jugoslavenski komunistički režim kao totalitaran te provedemo i pravosudne korake radi utvrđivanja krivnje za najteže oblike državnoga terora u tom razdoblju”, kazala je ovom prigodom predsjednica, javlja Anadolija.

Nikola Štedul je hrvatski politički emigrant, jedan od rijetkih koji je u Škotskoj 1988. preživio pokušaj atentata od strane Udbe i predsjednik tadašnjeg Hrvatskog državotvornog pokreta. Štedul se vratio u Hrvatsku početkom Domovinskog rata gdje je nastavio svoj politički rad.

Hrvatska predsjednica je danas ranije u Pazinu uručila isto, posmrtno odlikovanje, kćeri istarskog antifašista, partizanskog borca Ljubomira Drndića./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>