Published On: Čet, pro 8th, 2016

Predsjednica Hrvatske rekla je isto što i general NATO-a Pavel, a njega se ne napada


Aktualni dvolični i politikantski pristup pojedinih nositelja društvene, političke i izvršne odgovornosti u Bosni i Hercegovini u označavanju i rješavanju sigurnosnog pitanja radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma u Bosni i Hercegovini poprimio je zabrinjavajuće razmjere i nimalo ne doprinosi iskrenoj borbi protiv te prijetnje, smatra zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.
Nedavna izjava predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a generala zbora Petra Pavela kako je situacija na Balkanu daleko od stabilne, da je zapadni Balkan još uvijek potencijalni izvor ratnih sukoba te da Balkanu prijeti islamski terorizam, ali i ruski utjecaj, u javnom je diskursu u Bosni i Hercegovini skoro pa doslovno prešućena, kaže Krešić u pisanoj izjavi koju prenosi Hrvatski Medijski Servis.
Također se, dodaje, nije spomenula ni generalova tvrdnja nakon NATO-ve konferencije u Splitu da bi Bosna i Hercegovina mogla postati utočište za terorizam te kako je NATO-v interes to izbjeći i da će, bude li potrebno, NATO poduzeti mjere u tome smislu.
S druge strane, izjava predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović ispred Republike Hrvatske koja je članica NATO-a, po istom pitanju i u biti jednakim stajalištima kao NATO-vog generala, izazvala je u Bosni i Hercegovini burne političke i društvene reakcije, nerijetko osuđujuće i uvredljive.
-U oba se slučaja izbjeglo reagirati na bit poruke, dobro poznate i kod nas i u Europi i, evidentno, u Atlantskom savezu: u Bosni i Hercegovini radikalizam i nasilni ekstremizam brzo rastu, a time i opasnost od terorizma te da treba brzo, cjelovito i odlučno poraditi na njihovu suzbijanju, ističe Krešić.
Život u paralelnom svijetu i guranje glave u pijesak unazad 20-tak godina nas je, upozorava Krešić,  i dovelo do lanskog priznanja da je „devijantna ideologija tekfira našla plodno tlo u BiH, a samozvani tumači islama prouzročili širenje ekstremizma“ te da „u Bosni i Hercegovini nisu pravodobno prepoznate opasnosti koje nosi takva ideologija i radikalizam“.
Aktualni populistički, i tobože braniteljski spram Bosne i Hercegovine, istupi onih najodgovornijih za sigurnost u Bosni i Hercegovini, nisu na tragu iskrenog sagledavanja prijetnje. Pogotovo nisu na tragu iskrenog međunarodnog i regionalnog partnerskog odnosa u borbi protiv globalne ugroze. U konačnici, nisu na tragu odgovorne brige za sigurnost Bosne i Hercegovine i svih njezinih stanovnika, ističe zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.
Od toga da Bosna i Hercegovina sa svojim partnerima neće podijeliti ili razmijeniti svoje spoznaje o velikim sigurnosnim ugrozama, jedino je gore ako ih nema pripremljene i obrađene, ističe Krešić.
Krešićeva izjava uslijedila je nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas na konferenciji za novinare optužio hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da iznosi netočne informacije o islamskom radikalizmu u BiH./HMS/