Published On: Uto, velj 2nd, 2021

Predložena smjena Josipa Grubeše

Na sjednici Privremenog istražnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, na kojoj je bilo planirano saslušanje ministra pravde BiH Josipa Grubeše, predložena je smjena ministra Grubeše a inicijativu da se taj prijedlog uputi u parlamentarnu proceduru pokrenuo je član Povjerenstva Zlatan Begić, zasatupnik DF-a u Zastupničkom domu BiH, javlja Fokus.

“Predlaže se smjenu ministra pravde BiH zbog loših rezultata rada te neodazivanja na saslušanje pred Privremenim istražnim povjerenstvom koje je formirao Zastupnički dom Parlamenta BiH“, naveo je Begić. Inicijativu je, od sedam prisutnih članova Povjerenstva, podržalo njih šest: Damir Arnaut (NS), Dragan Mektić (SDS), Zlatan Begić (DF), Branislav Borenović (PDP), Mira Pekić (PDP) i Zukan Helez (SDP BiH).

Protiv inicijative nije bio nitko od članova, dok je Alma Čolo, članica Povjerenstva i zastupnica SDA u Zastupničkom domu BiH, obrazložila zbog čega je suzdržana u svezi prijedloga.

“I ja smatram da ministar ništa nije uradio u ovom mandatu. Ne mogu procijeniti je li njegov nedolazak na sjednicu Povjerenstva namjeran. Vi imate dovoljan broj ruku da takav zaključak izglasamo“, kazala je Čolo uoči glasovanja o prijedlogu za smjenu Grubeše, na što je replicirao Begić podsjetivši da je, kao i SDA, i DF u vladajućoj koaliciji, ali da to za njega nije prepreka da traži smjenu bilo kojeg ministra u Vijeću ministara BiH ako ne radi svoj posao.

Branislav Borenović, član Povjerenstva iz PDP-a, ocijenio je da je ministar Grubeša svojim ponovnim nepojavljivanjem pred Povjerenstvom i odbijanjem suradnje s tim tijelom pokazao da ne poštuje ni Povjerenstvo ni odluku Zasttupničkog doma o njegovu utemeljenju. “Ja sam čitao e-mail ministra Grubeše kojim je potvrdio da mu odgovara i termin za prošlu sjednicu ili onaj za tjedan kasnije, tj. za utorak ili srijedu. A onda nas je u dva navrata izvijestio da mu termin ne odgovara. Mislim da je ovo krajnje neprimjereno, neodgovorno i neozbiljno od nekoga tko je član Vijeća ministara BiH“, kazao je Borenović. I predsjedatelja Povjerenstva

Damir Arnaut (Naša stranka) potvrdio je da su dva termina za saslušanje ministra Grubeše zakazana na osnovu prepiske s njegovim Uredom, zbog čega je i on iskazao zabrinutost tvakvim odnosom ministra.