Published On: Sub, lis 14th, 2000

PREDIZBORNA MINA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE Hrvatske zastupnike biraju Bošnjaci i Srbi!

Po novim pravilima hrvatski narod (200.000 građana) moći će izabrati najviše 11 svojih predstavnika u Domu naroda Federacije. Preostalih 19 zastupnika Hrvatima će, pak, izabrati Bošnjaci i Srbi

Ako Hrvati ne iziđu na izbore ili pak umjesto izbora budu imali referendum, najveći krivci za to bit će autori izbornih pravila za federalni Dom naroda u BiH.
Naime, Privremeno izborno povjerenstvo usvojilo je propise prema kojima će biti utemeljen Dom naroda FBiH, Dom naroda BiH i predsjednik i dopredsjednik FBiH. Po novim pravilima izbora za Dom federacije BiH Hrvati će izgubiti i zadnju institucionalnu mogućnost zaštite svojih nacionalnih interesa u FBiH.

Međunarodna zajednica čini sve da na predstojećim izborima porazi nacionalne stranke. Strategija je različita, ali je vrlo zanimljiva ova oko pravila koja je donio voditelj Misije OESS-a Robert Barry u ulozi predsjedavajućeg PIP-a. Iako je većina članova PIP-a bila protiv takve odluke, on je u ulozi predsjedavajućeg presudio i donio, posebice za hrvatski narod, nerazumnu odluku.

Po toj odluci Dom naroda FBiH imat će 80 predstavnika bošnjačkog, hrvatskog i ostalog naroda u BiH. Tako će ga činiti 30 predstavnika bošnjačkog, 30 hrvatskog i 20 iz reda ostalih (koji su uglavnom Srbi).

Voditelj Misije OESS-a odmah je naglasio kako ova pravila imaju dvije novine. Prva se odnosi na to da se osigurava da svi članovi županijskih skupština mogu glasovati za sve županijske zastupnike u federalnom Domu naroda, a druga kako se daje nova metoda izborima u županijskim skupštinama.

Hrvati po ovom pravilu neće moći izabrati svoje predstavnike u Dom naroda FBiH, već će to za njih učiniti zastupnici u županijskim skupštinama drugih nacionalnosti — Bošnjaci i Srbi. Svi glasuju za sve, a ne kao ranije da Hrvati glasuju za hrvatske zastupnike, a Bošnjaci za bošnjačke.

Ovim pravilom ukidaju se najvažnije odredbe Ustava FBiH, daytonskoga mirovnog sporazuma o konstitutivnosti triju naroda u BiH i dovodi u pitanje cijela ustavna struktura. Oni koji su usvojili nova pravila vjerojatno će snositi i posljedice koje dovode do dekonstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH.

Po ovim pravilima hrvatski narod (200.000 građana) mogao bi izabrati najviše 11 svojih predstavnika i bez ikakvog utjecaja na izbor bošnjačkih zastupnika. Preostalih 19 zastupnika Hrvatima bi izabrali Bošnjaci i Srbi. Iako je zbog ovakvih načela propala bivša SFRJ, ona se opetovano “naturaju” na ovim izborima.

PIP je usvojio i pravilo koje će regulirati raspodjelu mjesta prema etničkoj pripadnosti u županijama federalnog Doma naroda. Prema ovom rasporedu, u federalnom Domu naroda će umjesto prethodnih 12 mjesta, koliko je pripadalo skupini ostalih, sada biti 20 mandata. Ovakvim pravilima narušava se proporcionalna nacionalna zastupljenost. Naime, ni po popisu iz 1991. godine, a još manje sada, u Federaciji nije bilo 33 posto ostalih naroda. Vrlo je jasno kako su ti ostali uglavnom Srbi.

Po ovom pravilu u Federaciji Hrvati, Bošnjaci i Srbi dobivaju gotovo ravnopravan položaj. Ovim činom se na prostoru Federacije BiH (51 posto teritorija) pravi BiH, dok istovremeno u skupštini Republike Srpske uopće nema doma naroda. Po svemu sudeći, ovo je proširenje RS i na područje FBiH.

Sada je sasvim jasno kako je OESS nametnula prijedlog izbornog zakona koji je odbijen ranije u Skupštini BiH. O njemu su se uostalom jasno odredili narodni zastupnici.

Hrvatski narod kao najmalobrojniji je najviše pogođen ovakvom odlukom koja je, a to su priznali i međunarodni predstavnici, neustavna. Može li dakle Robert Barry kao međunarodni legalist mijenjati na svoju ruku ustav FBiH i izravno rušiti temelje Federacije BiH. O svemu se ovih dana treba očitovati hrvatski narod u FBiH i decidirano se odrediti spram predstojećih izbora.

Piše: Marijan SIVRIĆ l Slobodna Dalmacija

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare