Published On: Mon, Feb 27th, 2017

PRED ZASTUPNICIMA IVANIĆ I DODIK: Skupština RS o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na kojoj će se razmatrati Informacija o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, zakazana je za danas.

U Informaciji se navodi da Predsjedništvo BiH “nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi BiH protiv Srbije niti su se članovi tog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke“.

“Imajući u vidu sve gore navedeno, smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uvjeti za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju. Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred Sudom u Haagu bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH nije pravno valjano i predstavlja akt izvanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje te osobe”, navodi se u Informaciji koja će biti predmet posebne sjednice.

Zastupnicima će se, kako se očekuje, obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Srpski predstavnici vlasti su najavili da očekuju da se na tom posebnom zasjedanju zauzeme stav i o načinu budućeg djelovanja predstavnika RS-a u institucijama BiH.

Tvrde da su bošnjački lideri podnošenjem “nelegitimnog i izvaninstitucionalnog zahtjeva za reviziju presude izazvali najveću krizu u BiH nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma“.

S druge strane bošnjački dužnosnici smatraju da ne stoje ovakve tvrdnje te da je reakcija srpske strane pretjerana i da ratne žrtve zaslužuju pravdu./Fena/HMS/