Published On: Pon, ruj 29th, 2014

Prebrojavanje glasova moglo bi se zlorabiti

Ured za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE) i Izborna promatračka misija BiH (ODIHR) napravili su izvješće a Opće izbore u BiH. Kako je navedeno u izvješću, etničke podjele predstavljaju odlučujući faktor u političkom diskursu zemlje, a pravni okvir i dalje odražava ograničenja zasnovana na etničkoj pripadnosti koja se tiču prava na kandidaturu.

Neki sugovornici Izborne promatračke misije OSCE/ODIHR zabrinuti su zbog potencijalne zlouporabe izbornog procesa, posebno u pogledu brojanja glasova.

“Iako su birački odbori formirani u zakonskom roku, Izborna promatračka misija OSCE/ODIHR zaprimila je brojne pritužbe da kandidati trguju pozicijama u biračkim odborima. Za ove izbore registrirano je 3.278.908 birača, uključujući 42.044 osobe registrirane za glasovanje putem pošte i 214 onih koji će glasati u diplomatskim predstavništvima.

Središnje izborno povjerenstvo je otkrilo preko 600 sumnjivih zahtjeva za glasanje putem pošte i proslijedio ih tužiteljstvu radi istrage”, stoji između ostalog u izvješću. Kako se ističe, većina kandidata je usmjerila predizborne programe na pitanja socijalne zaštite i ekonomskog razvoja.

“Nisu usvojene nove mjere za jačanje transparentnosti u pogledu financiranja predizborne kampanje ili revizorskih kapaciteta SIP-a”, navodi se u Izvješću. Također se ističe kako je medijsko okruženje raznoliko, ali ipak u velikoj mjeri podijeljeno po etničkim linijama. Naglašava se da se etnička podijeljenost zemlje odražava na način na koje izborno tijelo glasa.

“EU je snažno kritizirala odsustvo „vjerodostojnog napora u provođenju presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci koja se odnosi na diskriminaciju građana na osnovu etničke pripadnost”, kaže se Izjvešću. Izrazili su zabrinutost da bi procesi poput prebrojavanja glasova mogli zlorabiti.

Kada je u pitanju financiranje stranaka, u Izvješću se kaže da polozi za registraciju za Predsjedništvo BiH i PD BiH iznose 20.000 KM odnosno 14.000 KM za sudjelovanje stranaka na izborima za entitetski nivo.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare