Published On: Sri, sij 7th, 2015

Pravoslavci danas slave Božić

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vjernici koji praznike slave po Julijanskom kaledaru danas slave veliki krššćanski blagdan Božić, rođenje Isusa Krista.

Praznovanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana patrijarh Irinej je sinoć služio bdenje u Hramu Svetog Save u Beogradu, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama.

Patrijarh srpski Irinej, pozvao je u božićnoj poslanici vjernike da u miru i ljubavi proslave Božić.

On je upozorio da je čovek danas, više nego ikada, u opasnosti da zamjeni Boga sotonom, lažnim božanstvom i lažnim znanjem, a istinsku ljubav tjelesnom pohotom i nadmjenošću življenja.

“A kada je čovečanstvo u povijesti kretalo tim putem, neminovno se nalazilo u predvorju svoje katastrofe i pred propašću svoje civilizacije”, upozorio je Irinej.

Božić, je zajedno sa Uskrsom, jedan od najvećih kršćanskih blagdana. Pripreme za ovaj blagdan počinju 40 dana ranije božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tijela.

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, prije Sunca, a važna ličnost u proslavi je i položajnik od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje.

Vjernici se pozdravljaju sa riječima “Mir Božji. Hristos se rodi” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”. Poslije 40 posnih dana, ovaj je prvi “mrsni” dan.

Božić okuplja cijelu obitelj, a mijesi se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Tko od ukućana nađe neki od simbola, vjeruje se da će na tom polju biti najuspješniji.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. jsiječnja proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služio je noćas, povodom najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića, Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Krista Spasitelja u Banjaluci.

Episkop Jefrem je, kako prenose “Nezavisne novine” prisutnim vjernicima čestitao praznik, uz molitvu da radost nastupajuće razdoblje bude sretnije, blagoslovenije i uspješnije.

“Neka se zaista rodi Hristos u našim srcima, u našim dušama i u našem biću, pojedinačnom i sveukupnom i svenarodnom“, poručio je vladike Jefrem.

On je dodao da su eparhija banjalučka i vjernici danas zajedno u molitvi i s onima koji nisu mogli prisutvovati božićnim bogosluženjima, prije svega nemoćnima i bolesnima, te napuštenima koji nemaju nikog da im pomogne.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare