Published On: Čet, lis 3rd, 2013

Pravo da ti kažem, nisam olovke uz’o u ruke od srednje, osim da popunim kladionicu!

Redakciji portala Radio Sarajevo javila se čitateljka koja je u svom pismu opisala (neugodno) iskustvo sa popisivača koje je doživjela prvog dana popisa stanovnika u BiH. Mjesto događaja – jedna od sarajevskih općina. Pismo prenosimo uz dozvolu redakcije …

Poštovana redakcijo,

Željela bih s vama podijeliti svoje današnje iskustvo u vezi s popisom. Sinoć oko 20.30h na vrata mi je pozvonio momak koji se predstavio kao popisivač u mojoj općini. Djelovao je vrlo opušteno i, kako mi nije pokazao nikakvu akreditaciju, krajičkom oka sam pokušala pročitati što piše na plastičnoj kartici oko vrata. Pomalo uplašena, ali opet voljna ispunim svoju građansku dužnost, puštam ga u kuću. “Šanerski” sarajevski naglasak ni malo ne umanjuje moju nervozu, ali odlučujem imati povjerenja. Popisivač vadi gomilu papirologije i počinje sa osnovnim podacima, a nakon toga gotovo čitav jedan list ispunjava sam. Dok ja zbunjeno promatram, on ležerno “objašnjava” da su to samo “neke gluposti koje su iste za svakoga”.

U nedostatku tema za razgovor, dok je on popunjavao “nebuloze” kojima nije želio da me “smara”, pitala sam ga kako je protekao prvi dan i da li ga je ruka zaboljela od silnog pisanja, a on je rekao: “Ma pravo ti kažem, nisam olovke uz’o u ruke od srednje, osim da popunim kladionicu! “(’82 Godište)

Tijekom popisa, popisivač je napravio nekoliko pogrešaka koje je samo pošarali i stavio novi iksić u željenu rubriku. Nakon mog šoka i pitanja kako smije “šarati” po jednom takvom dokumentu, on mi je rekao da su im na obuci rekli da je to dozvoljeno (?).

Nakon završenog popisa, popisivač je spakirao papirologiju u mapu koja ni na kakav način nije bila zapečaćena i otišao preko vrata sa SVIM podacima moje obitelji (od kvadrature kuhinje do ostalih “gluposti”) i mogućnošću da sve to “pošara” i ispravi onako kako njemu odgovara ili zloupotrijebi na nebrojeno mnogo načina.