Evo draga nacijo budući da su nekim komentatorima fraze kao što su kultura ponašanja i poštivanje pravila kuće doista samo fraze prisiljeni smo i formalno izvjesiti ovaj mali Dislclaimer da se rastumači što , kako i kada i gdje može i mora….

" />
Published On: Ned, lip 25th, 2006

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer

Poskok.info omogućuje svakom posjetitelju da anonimno i bez potrebne registracije ostavi komentare na vijest ili temu. To opet ne znači da sloboda koju si konačno dobio/la ti daje za pravo da budeš idiot i tu slobodu zloporabiš. Nema anonimnog komentara, zapamti to, prijetnje, kleveta, i sve što spada pod sivu zonu zakona pišeš na vlastitu odgovornost.

Poskok.info ne odgovara za sadržaje tvojih komentara niti može biti njihov vlasnik. Nadalje preporuča se svima da rezerviraju svoj nickname kako ne bi došlo do zloupotrebe istog. Kao registrirani član imaš dodatne mogućnosti, primjerice slanje privatnih poruka drugim članovima. Žena tvog života možda se upravo registrirala tu.

Poskok.info na ovaj način nastoji doprinijeti demokratizaciji sredine u kojoj živimo i to tako da se svakome omogući pravo na slobodu iznošenja mišljenja i stavova. Upravo zbog toga dopušta se anonimnost komentiranja kao osnovna prednost interneta kao jedinog medija u Hercegovini i Bosni na kojem danas vlada slobodna riječ a s obzirom na represijski aparat u kojem živimo ta intencija je donekle i shvatljiva.

Poskok.info zadržava pravo brisanja i kraćenja komentara i to samo onih u kojima se veličaju totalitarni režimi, u kojima se potiče rasizam, u kojima se prozivaju osobe koje ne obavljaju javne djelatnosti te sve ostale za koje procjenimo da su jednostavno nepotrebni ili možebitno bespredmetni tj. sami po sebi glupi. Svi komentari ovog tipa koji ostanu neizbrisani su tu zbog toga jer ih ili netko nije primjetilo ili nije stigao na vrijeme izbrisati. Zato pozivamo korisnike ako misle da je nešto za brisanje nek nam to i jave. Isto tako ako primjetimo da je neki komentator pametan , analitičan i darovit, njegove komentare uzimamo za pravo i javno objaviti u rubrici “KOMENTAR POSJETITELJA”. Ukoliko tri takva teksta budu objavljena od istog komentatora on postaje naš redovni kolumnist i dobija uređivačke ovlasti te postaje dio uredničke zajednice na Poskoku.

Poskok.info automomatski će brisati sve “spam” komentare . Što su spam komentari? Radi se o komentarima koji su tu sami sebi svrha i ne sudjeluju ni u kom pogledu u raspravi ili je odvlače s teme; npr. kada posjetitelj krene u privatni dijalog s drugima zloupotrebljavajući komentare, dakle cilj mu je tu nešto smuvati, a ne sudjelovati u dijalogu, kada npr. bespotrebno skreće temu na sebe iznoseći biografske podatke o sebi i sl. Za takve stvari postoji chat i forum pa bujrum.

Svi takvi posjetitelji bili su i bit će tri puta upozoreni, nakon trećeg upozorenja slijedi im baniranje na tjedan dana i prijava abuse službi njihovog operatera a nakon uzastoponog remećenja ovih pravila slijedi zahtjev njihovom operateru o trajnoj zabrani posjete ovom portalu što znači da će im se trajno zabraniti pristup stranici.

Neki će to zlonamjerno nazvati cenzurom, međutim nemamo namjeru pojedninačno objašnjavati bilo kome da Poskok.info nije zamišljen kao privatni chat-room svakog pojedinog korisnika. Dakle jednostavno na Poskok.info komentarima držite se tema i tu možete iznositi apsolutno bilo kakve stavove dok su god oni vezani uz temu i ako ne krše pravila navedena iznad.

Psovke se dozvoljavaju samo u slučajevima kada se koriste kao stilska figura naglašavanja u širem kontekstu a brišu se kada su sirovo i puko psovanje.Mole se svi korisnici koji žele skrenuti pažnju na neke druge tekstove da to čine upotrebom funkcije “link” umjesto da pastiraju ogromne kopije tekstova.

Svi savjeti i primjedbe dobro su došli i možete ih slati na hercego@gmail.com . Ako netko želi postati odgovoran i nepristran moderator na Poskoku molimo da nam se obrati.

Podsjećamo komentatore da su se pored ovih svih pravila dužni držati odredbi koje je propisalo Vijeće za tiskak u BIH. Nisu to sada neke strašne odredbe niti je Vijeće Sud, niti neka institucija koja će vas pronaći i zatvoriti.Vijeće samo traži da se ponašaš onako kako su te vjerojatno učilli u kući. Radi se o tome da je govor mržnje i huškanje i u BIH kako i ostatku Europe kazneno djelo. Nemojte to raditi. To je loše za vašu dušu. Nemojte da vam se djeca smiju.

 

Ugodno surfanje i konstruktivnu raspravu želimo…

U nastavku pročitajte par linkova vezanih za zankonsku regulativu koja se dotiče i područja komentiranja na medijima.Vijeće za tisak skroz su ok ekipa s poštenim namjerama. Trude se puno i rade dobar i koristan posao pa ih na ovaj način želimo podržati jer nisu jedna od onih lezilebe da te jelte  NGO organizacija. Iako oni nemaju nadležnost nad nama zakon ima nadležnost nad vama. Dakle sloboda izgovorene riječi ne znači i lišenost od odgovornosti. Sloboda je i odgovornost. Zato pročitajte zakone prije nego se dovedete u sivu zonu zakona.

KODEKS ZA TISAK I ONLINE MEDIJE BIH

Izvod iz kodeksa za tisak i online medije BiH
Kompletan Kodeks za tisak i online medije BiH

TERMINOLOGIJA GOVORA MRŽNJE

ZAKONSKA RJEŠENJA

Krivični zakon Bosne i Hercegovine
Krivični zakon Federacije BiH
Krivični zakon Republike Srpske
Krivični zakon Brčko distrikta BiH
Zakon o zabrani diskriminacije BiH