PRAVI REVOLUCIONARI NIKADA NE ODUSTAJU: DF pokušava okupiti novu većinu

Demokratska fronta, nakon izlaska iz koalicije sa SDA i HDZ-om, pokušava oko sebe okupiti stranke socijaldemokratske orijentacije, kako bi stvorila neku novu većinu u Federaciji BiH. Ovu informaciju, koja već nekoliko dana cirkulira među novinarima, ali i u stranačkim krugovima u FBiH, Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, nije želio ni potvrditi, ali niti demantovati, a kamoli demantirati.

“One stranke koje su proglasile izbornu pobjedu trebale bi formirati većinu, ali svatko ima legitimno pravo to pokušati. Neću reći eksplicitno ‘da’ na to pitanje, ali neću ni demantirati. Svaka većina je legitimna, pa i ona koju bi sastavio DF”, rekao je Suljagić za Nezavisne novine.

Iz DF-a, kako saznaju, već su zvali lidere nekih manjih stranaka u FBiH. Sefer Halilović, lidera Bosansko-patriotske stranke (BPS), takođe nije niti potvrdio, ali ni negirao informaciju o mogućoj novoj većini okupljenoj oko DF-a.

“Mi smo stranka socijaldemokratske orijentacije”, rekao je Halilović, te dodao kako o tome planira li DF formirati novu većinu treba pitati njih. Nije želio odgovoriti na upit je li s DF-om razgovarao na ovu temu.

I Amer Jerlagić, lider Stranke BiH, kaže da svatko može pokušati oformiti većinu, te kako je imao poluprivatne pozive iz DF-a, ali ne i službene.

“Nije to strana priča. Ako ne uspiju SDA i HDZ BiH, možda pokuša DF”, rekao je Jerlagić, čija je stranka u petak priopćila kako je formirala tim za pregovore sa SDA i HDZ BiH, a nakon poziva da sudjeluje u razgovorima o budućnosti FBiH.

Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990, koji u federalnom Zastupničkom domu ima četiri zastupnika za Nezavisne je rekao kako tu stranku ne zanimaju ad hoc rješenja, te kako mogu razgovarati o eventualnoj parlamentarnoj većini samo s onima koji imaju konkretna rješenja i programe.

“Naš stav je da ostanemo u oporbi”, rekao je Raguž, te dodao kako službenih kontakata u vezi s formiranjem većine u FBiH ovoj stranci nije bilo, ni od SDA i HDZ-a BiH, a ni od DF-a.

Saša Magazinović, član Predsjedništva SDP-a BiH, rekao je kako ova stranka ima odluku Kongresa stranke i po toj odluci SDP ostaje u oporbi, te kako ni s kim ne pregovara.

Nakon što je DF izašla iz koalicije s dojučerašnjim partnerima SDA i HDZ BiH, lideri stranaka koje djeluju u Federaciji BiH krenuli su u potragu za novim partnerima kako bi napravili neku novu parlamentarnu većinu.

U “potragu” za novim partnerima prvi je krenuo Dragan Čović, lider HDZ BiH, pa je organizirao radni ručak s Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a, stranke koja u Zastupničkom domu FBiH nakon SDA ima najviše zastupnika, njih 16. Međutim, Radončić je Čoviću rekao “ne”, obrazloživši to činjenicom da je ova stranka odlučila ostati u oporbi.

Nakon što ga je Radončić odbio, Čović je na razgovor pozvao Amera Jerlagića, lidera Stranke za BiH. Ova stranka u Zastupničkom domu FBiH ima tri zastupnika. Iz A-SDA kažu kako nisu dobili pozive od čelnika stranaka SDA i HDZ-a BiH. Također, ni Laburistička stranka nije dobila ponudu od SDA ili HDZ-a BiH u vezi s novom parlamentarnom većinom.