Published On: Čet, velj 13th, 2014

PRAVI BOSANAC, INTEGRALIST I DOMOLJUB :) Dodik pozvao na integraciju BiH kao federaciju triju republika

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i SNSD-a u gostovanju na RTRS-u u emisiji ‘Intervju’ opet je javno pozvao na reformu BIH točnije ne njeno okrupnjavanje sa 14 federalnih jedinica na  tri.. Iako je rečenica u BIH medije prenešena kao poziv na cijepanje države Dodik je pojasnio da RS u BIH ostaje dok BIH poštuje RS. Kazao je da sve što je institucionalno preneseno u Sarajevo da od toga RS nema nikakve koristi.

‘Što RS ima od Oružanih snaga BiH, što imamo od indirektnih poreza, od SIPA-e – kazao je Dodik, pojašnjavajući da srpski narod mora biti jak u pregovaračkim odnosima s FBiH, javlja Agencija Patria.

On je kazao i da neće dozvoliti destabilizaciju RS niti prenošenje nereda u ovaj entitet tvrdeći da su neki autobusi prvih dana prosvjeda iz FBiH bili upućeni u RS. Dodik nije propustio priliku ustvrditi kako su ‘Bošnjaci jednako nezadovoljni s BiH kao i Srbi i Hrvati. Ovi prosvjedi su znak da Bošnjaci žele neku drugu BiH u koju će unijeti svoje interese.’

‘Mislim da ovaj prostor ovdje jedino ima šanse ukoliko BiH postigne svoj prešutni ili bilo kakav dogovor o mirnoj reformi, mirnom  razlazu ili da se na ovom prostoru stvore tri republike koje mogu biti u federalnom ili  konfederalnom odnosu. To je i suština Daytonskog sporazuma. Dok se ne stvore uvjeti za to mi ćemo poštivati Daytonski mirovni sporazum. I to je to’, kazao je Dodik.


uskrs ephzhb