Published On: Sri, ruj 8th, 2021

Pravda za zločin u Grabovici nije zadovoljena: VOJNI I POLITIČKI VRH IZ SARAJEVA MORA ODGOVARATI!!!

Pravda za zločin počinjen u Grabovici neće biti zadovoljena dok za taj masakr ne budu odgovarali oni koji su ga i naredili. Čim prije dođe do otkrivanja potpune istine to će se bar donekle oprati užasna krvava mrlja s imena Armije BiH. Bude li se i dalje šutilo i prikrivalo, odnosno ne kazne li se nalogodavci ovog zločina, krv nedužnog četverogodišnjeg dijeteta iz Grabovice opominjat će i upozoravati da zločinu nije presuđeno.

Piše: Nermin Bise

Među najteže ratne zločine počinjene na područjima koje je u ratu kontrolirala Armija BiH spadaju brutalna i monstruozna ubistva 33 civila hrvatske nacionalnosti u selu Grabovica na sjeveru Hercegovine, koje se nalazi između Mostara i Jablanice.

Četverogodišnje dijete Mladenka Zadro najmlađa je žrtva ovog svirepog masakra kojeg su počinili vojnici iz sastava Prvog korpusa Armije BiH. Mladenkina majka Ljubica koja je tada imala 37 godina također je likvidirana.

Pet pripadnika sarajevskog Prvog korpusa Armije BiH osuđeni su na zatvorske kazne u rasponu od devet do trinaest godina zbog sudjelovanja u ovom zločinu: Nihad Vlahovljak, Sead Karagić, Haris Rajkić, Mustafa Hota i Enes Šakrak.

Šta zna Bakir Alispahić?

Međutim, presudom njima petorici pravda je samo djelomično zadovoljena, budući da ni dvadeset godina od stravičnog zločina još nije utvrđeno ko je imao odgovornost po osnovu komandovanja i ko je izdao naređenje da se izvrši zločin. Nekadašnji komandant Generalštaba Armije BiH general Sefer Halilović pred Haškim sudom proglašen je nevinim za ovaj zločin. Upravo je on po svom oslobađanju iz pritvora u Hagu izjavio kako je vojni i politički vrh u Sarajevu odgovoran za ovaj zločin.

Alija Izetbegović, Rasim Delić i Bakir Alispahić su prema tvrdnjama Sefera Halilovića krivi za zločine koje su pripadnici Armije BiH počinili u septembru 1993.godine u Grabovici.

”Plan o masakru u Grabovici morao je biti osmišljen u glavama ili Izetbegovića ili Alispahića, a Delić je naknadno uveden”, rekao je Sefer Halilović u intervjuu haškom tužilaštvu datom 2001.godine. Neki od osuđenih izvršilaca zločina u Grabovici su bili i svjedoci tokom suđenja generalu Seferu Haliloviću u Hagu. Oni su tada posvjedočili da je postojalo naređenje iz samog vrha u Sarajevu da se likvidiraju hrvatski civili u Grabovici, ali nikada nisu spomenuli poimenično o čijem se naređenju radi, odnosno ko je naredio izvršenje pokolja.

Naređenje i izvršioci došli iz Sarajeva

Zločin u Grabovici desio se u zoni odgovornosti IV Korpusa Armije BiH, ali nijedan vojnik Armije BiH iz tog korpusa nije sudjelovao u tom zločinu. To dakako nimalo ne umanjuje brutalnost i svirepost počinjenog zločina, niti skida odgovornost i sramotnu mrlju s imena Armije BiH koja je odgovorna za zločin u Grabovici, ali je važno naglasiti kako je ideja, namjera s ciljem likvidiranja hrvatskih civila nastala u Sarajevu, realizovana na terenu u Hercegovini, s izvršiocima iz sarajevskog korpusa Armije BiH.

Vrijedi se prisjetiti da su početkom jeseni 1993.godine uoči masakra u Grabovici, jedinice 9.brigade, 10.brigade i 2.nezavisnog bataljona, sve podređene Prvom korpusu Armije BiH poslane iz Sarajeva u sektor Jablanice, s ciljem izvođenja borbene operacije u Hercegovini kako bi se istočni dio grada Mostara oslobodio opsade HVO-a i Hrvatske vojske.  Međutim, nikakva vojna operacija nije urađena, niti je uspjela bilo kakva vojna akcija s ciljem deblokade Mostara. Jedino što jeste urađeno bio je taj monstruozni zločin nad civilima u Grabovici.

Po izvršenju pokolja u Grabovici, general Vehbija Karić izdao je naredbu Zulfikaru Ališpagi – Zuki da se blokira cijelo područje Grabovice kako se ne bi saznalo za učinjeno zlodjelo, na način da se postave punktovi ispred i iza Grabovice, da se ne može saznati ništa o masakru, ni policija, ni UNPROFOR, ni mediji, tako da nitko nije mogao ući u Grabovicu. Zločin se pokušalo sakriti bacanjem leševa u Neretvu, tako da je hrvatskoj strani pri jednoj razmjeni predano samo 11 tijela.

Ni danas, 20 godina od izvršenog zločina, nisu pronađena tijela svih žrtava masakra u Grabovici.

Sramota na imenu Armije BiH ostaje

Na ovaj se zločin mora podsjećati i konačno se mora neko i obavezati kako bi se rasvjetlila politička i komandna odgovornost za zločin u Grabovici. Neki od tadašnjih glavnih protagonista politike iz Sarajeva su još uvijek živi, dok je neke smrt pretekla i tako spriječila da odgovaraju za ovaj zločin.

Pravda za zločin počinjen u Grabovici neće biti zadovoljena dok za taj masakr ne budu odgovarali oni koji su ga i naredili. Čim prije dođe do otkrivanja potpune istine to će se bar donekle oprati užasna krvava mrlja s imena Armije BiH. Bude li se i dalje šutilo i prikrivalo, odnosno ne kazne li se nalogodavci ovog zločina, krv nedužnog četverogodišnjeg dijeteta iz Grabovice opominjat će i upozoravati da zločinu nije presuđeno.

Ovaj tekst autor je napisao 2014. Danas je 2021.

guest
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Blanka
Blanka
1 godina prije

E tako i adezej reciklira predizborna obecanja i predizborni program. jel im autor clanka pise program ? 🙂

Glasač
Glasač
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

Tvoj sada već drugi komentar na ovu temu bez pokazivanja iti malo sućuti za žrtve ili iskazivanja iti malo nade da će monstruozni organizatori i izvršitelji biti kažnjeni stavlja te visoko na ljestvicu negatora zločina ABiH i od sada ću se prema tebi tako i odnositi.

Ništa bolja ti nisi od ovih što spominju hrđav nož te da cijele narode treba sa ovih područja iseliti i pobiti.

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Glasač
1 godina prije

Dofonifivno si na krivoj adresi za ne procesuiranje ovoga kao i ostalih ratnih zločina nad Hrvatima tijekom posljednjeg rata od strane ARBiH.
Pitam se pitam, a koja to drugarica obnasa duznost glavne tuziteljke BiH, i tko’no glumi ministre pravde a dolazi iz najlegitimnije politicke opceje u ‘rvata?
Gle cuda, shock, nisam to ja.

Hint: Pitaj to grofa od Bara i njegove dvorske lude, to ti je adresa.

Glasač
Glasač
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

Negdje u tvome sjećanju se po zadatku zagubilo 28 godina SDA-ovog rovarenja preko AID-a i Osmice pa i paralelnog državnog sustava koji koji ima zadatak prikriti i zanemariti sve sustavne zločine po naravi zločinačke i vjerske ARBiH.

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Glasač
1 godina prije

Ona si je u mali mozak tetovirala “Mrzim HDZ”. Ta moždana tetovaža služi joj kao mala rupica u zidu zatvorske samice i jedino kroz tu rupicu ograničeno škilji i “vrjednuje” svijet oko sebe.

Jedno je i poželjno biti konstruktivno kritičan, a sasvim nešto drugo -poput Blanke- patološki opsjednut. Godinama ona samo tako.

Njoj nakazno zakinutoj i za klimatske promjene u svijetu isključivo je kriv HDZ. A i tako ne zna bogzna što, odnos snaga posebice, pa ni ovo što slijedi:

Za ratni zločin nad Hrvatima u Grabovici, kao i na brojnim drugim hrv. stratištima, počinjen od muslimanske vojske tzv. A BiH, pred bošnjačkim sudovima u BiH odgovarali su pripadnici tzv. Armije BiH (ponekad i samo poneki niže rangirani) i to isključivo za pojedinačna ubojstva, a nitko za ratni zločin iz etničke mržnje protiv civilnog stanovništva i po zapovjednoj odgovornosti.

Ono, kao da su ratni zločinci iz Sarajeva obične ubojice koje su se zbog droge posvađali s dilerima u Grabovici.

Ne zna ni činjenicu kako se muslimanskim ratnim zločincima sudi za pojedinačni “incident” po blažem krivičnom zakonu iz bivše SFRJ, a Hrvatima i Srbima za ratni zločin i zapovjednu odgovornost po strožem zakonu BiH.

Nije umjesno davati savjet osim ako nije od druge strane zatražen. Ipak, napravit ću izuzetak: Zbog tvojeg vlastitog zdravlja i dragocjenog vremena savjetujem ti – pusti vodu za njom i produži dalje.

Last edited 1 godina prije by never baklava
SafetPsychoSaray
SafetPsychoSaray
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
1 godina prije

Shvati da postoji razlika izmedju zlocina koje je neko pocinio, kako ti kazes radi droge ili sta god da je licni motiv zlocinca, i zlocina koji je planiran, naredjen i izvrsen po naredbi viserangiranih oficira, koje ste btw odlikovali, kao npr Kordica.

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaray
1 godina prije

Liljane, demantirala te sitna riba, zbog Grabovice osuđeni muslimanski ratni zločinci.

Na, pročitaj iz prve ruke:
“OSUĐENIK MUSTAFA HOTA”

https://www.google.com/amp/s/poskok.info/osudenik-mustafa-hota-demantira-dzaferovica-ratne-zlocine-niko-nije-privatno-cinio-momci-djecaci-s-bascarsije-nisu-sami-tek-tako-mogli-otici-u-grabovicu-i-ubijati/%3famp=1

Last edited 1 godina prije by never baklava
Glasač
Glasač
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
1 godina prije

Blanku doživljavam kao nekoga tko se pokušava prikazati kao zaštitnica hrvatskih interesa u BIH sve dok se ne spomene zločinačka islamistička vojska ABiH.
E tu je tanka pa puca i upravo tu pokazuje svoje pravo lice pa onda zna ustvrditi da su se u naravi Hrvati iz SB samoprotjerali.

Rera
Rera
1 godina prije

Svake godine se sjete Grabovice na godisnjicu sutra koda nista nije bilo za tcijelo selo 13 godina zatvora koda je pobio miševe a zene i djecu

SafetPsychoSaray
SafetPsychoSaray
Šta ti kažeš na ovo?  Rera
1 godina prije

Ukupno preko 50 godina zatvora za sve pocinitelje. Nemoj da lazes.

A je li dovoljno? Moj licni stav je da nije. Nema kazne za ubicu djece do malja… Isto je primjenjivo i na zlocince iz HVO I VRS… Nema adekvatne kazne za zlocince.

Sad gdje je razlika u pristupu sarajeva i zagreba? Sarajevo nije odlikovalo nijesnog ratnog zlocinca, a vi ste Kordica odlikovali za ubijanje djece i staraca, proglasili ga blazenim, eno ga drzi predavanja hrvatskoj djeci…

Bolesno

Komsicoglu
Komsicoglu
1 godina prije

Vasa zelja za izjednacavanjem zlocina i pokusaj relativizacije i unanjivanja silnih zlocina koje su pocinile paravojne snage tzv HVO-a naprosto vam zamagljuje um.
Alija Izetbegovic naredio ubojstva civila??!
Pa takva konstrukcija moze nastati samo u supljini kockaste glave koja ce izmusliti bilo sta samo da se cuje “eto,nisu samo nasi ubijali,i vi ste”.
111 godina zatvora!
Sve receno.

EDO
EDO
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Naravno da niko nije odgovarao jer je AID odigrao svoje, sistemski se radilo na tome da se prikriju zlocini, logori i ubistva hiljada neduznih ljudi, paljenje sakralnih objekata, genocid u mnogim opstinama u BiH. Nije bez razloga toliki atak na tuziteljstvo i likvidaciju kljucni ljudi i svjedoka vremena poput ubistva Arifa Pasalica generala iz Mostara i pokusaja ubistva Sefera Halilovica gdje su mu stradali zena i dijete.
O investiranju u sudske presude i lobiraju radi promjene i farbanju historije da ne govorimo, samo u lazi su kratke noge i kad tad ce sve izaci na vidjelo, neko ce morati kad tad odgovarati.

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  EDO
1 godina prije

Kako Hag pun hrabrih bojovnika I srbo.etnika a néma nitko iz Armije BiH?
Je li AID potplatio MedunarodnI Sud u Hagu!?😆

EDO
EDO
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

AID je kao prvo selektivno dijelio dokumentaciju koju je imao u svom posjedu, likvidiran je general Arif Pasalic zna se i zbog cega, htjelo se isto po stici s Seferom no nije se uspjelo, imaju jasne naredbe sta se htjelo u hercegovini a to nije na tragu odbrane drzave nego posve nesto drugo, da je poslano sve sto je trebalo epilog bi bio drugačiji.
Kao drugo bit će jasnije kad se sazna jednog dana kako su kupljene te optužnice/presude i tko je taj sud financirao, jer sud je stvoren adhoc metodom uz financiranje drzava, bit ce iznenadenja jednog dana kad se sazna i kad se skine tajnovitost s te dokumentacije, pa i vrli borac za jedinu nam bih i tvorac islamske deklaracije je u vise navrata rekao da ono sto nismo uspjeli u ratu napravit cemo u miru.
A ovdje znamo kako padaju optužnice, za Leotara se podmetalo i jos nista, za Kafandara isto, za niz ubistava u sr. Bosni i podmetanja auto bombi isto nista.

EDO
EDO
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

Da zaboravio sam na ne rijesena ubistva generala Santica i komandanta brigadira HVO u Zenici, vrlo interesantno ljudi se stavili u odbranu voljene nam drzave BiH na podrucju gdje ste bili vecina, rame uz rame s vasim hrabrim bojovnicima, i umjesto da se zajednickim snagama borimo protiv nazovi zajednickog okupatora, vi ste se svojski trudili kako bi eliminisali ostale domoljube i oni su jednostavno nestajali, do danas dan se ne zna gdje su im kosti, valjda ste samo Vi imali ekskluzivno pravo na domoljublje i ljubav prema BiH, toliko o tome koliko vas je BIH ovakva kakva je nekad bila multietnicka zanimala.

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  EDO
1 godina prije

Bojovnice ,bolestan si …

SARAJBOY
SARAJBOY
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

Ja samo o cinjenicama, drugo me nista i ne zanima, svjedok sam tog vremena, jedino sto sad vise valoriziram vrijednosti i tekovine onoga sto je ostavio drug stari.

Zagor
Zagor
1 godina prije

…nije pravda zadovoljena ni u 95% slucajeva zlocina nad Bosnjacima sirom BiH pa nikom nista…politicki i vojni vrh Hrvatske u Hagu presudjeni za UZP,a Hrvatska ne placa odstetu za to…ne znam stvarno sta vi ocekujete,da se svaki zlocin nad Hrvatima osudi i kazni,a ovi predmeti zlocina nad Bosnjacima koji su vec obradjeni u Hagu stoje godinama u latici Gordane Tadic…preko 2000 komada se kiseli i ni jedan postupak nije pokrenut.

EDO
EDO
Šta ti kažeš na ovo?  Zagor
1 godina prije

Razlika je sto se ovdje sudilo a u obrnutom slucaju zbog opstrukcije na svim razinama nije pokrenuto nista a i ovo sto je pokrenuto je lakrdija od procesa i presuda. Iz aviona se vidi a postoji i dokumentacija koja to dokazuje da je sve osmisljeno od najvise razine politike i vojske potpomognuti s stranim agresorima iz vise arapski zemalja, dakle evidentno planirano i zlocinacki provedeno s ciljem likvidacije i protjerivanja domicilnog ne muslimanskog zivlja, spominjala se i nekakva naredba za izlazak na more, zelena transferzala i eliminisanje svega zivoga, dakle radi se o klasicnim genocidnim intencijama u svakom pogledu.
To sto nije presudeno uslijed zataskavanja cinjenica daje jos vecu dimenziju zlocinu a vidimo nastavljeno brojnim ubistvima povratnika nakon rata u sredisnjoj Bosni i po selima u hercegovina, dakle ne dozvoljava se da se ljudi vrate, pametnom dovoljno.

Vis maior
Vis maior
Šta ti kažeš na ovo?  Zagor
1 godina prije

A znas reci 111 godina uzp.sad su tvoji.na redu.mozda si i ti medju njima….??

Brcak 215
Brcak 215
1 godina prije

Ponosan sam sto sam bio u Armiji BiH.Bili smo casni borci sve do kraja,najbolji primjer da je istina sto pisem da nasih momaka iz Armije BiH nikako néma u Medunarodnom Sudu u Hagu ,tamő su samo hrabri bojovnici I srbo.etnici.

EDO
EDO
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

Ponosni borci arbih koji nista nisu osvojili, koji su bili hrabri samo prema civilima i danas na ponos istih ostala mnoga stratista gdje su isti ostavili svoj krvavi trag a ti zivi u iluzijama bez marihuane.

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  EDO
1 godina prije

Nismo nista osvojili ali na Brcanskom ratistu smo sahranili oko 4000 srboce.nika od 92-95 I usput odbranili Hrvatska I Bosnjacka sela oko grada.
U pravu si ,nista nismo osvojili,branili smo se ,is sto je najvaznije,prezivjeli smo a trebali smo nestati…

Vis maior
Vis maior
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

Decko.tema je Grabovica.tema su nekaznjena Ubojstva djece, zena, staraca.naredba kao i vojnici stigli iz sarajeva.a ti velis niko iz abih nije u haagu.HALO.DJETE OD 4 GODINE UBIJES.ma tebi je bitno to NE SPOMENUTI.znaci da nemas uopste casti.toliko.!!!

SafetPsychoSaray
SafetPsychoSaray
Šta ti kažeš na ovo?  Vis maior
1 godina prije

Nazalost nije tema Grabovica, pa da se mozemo pokloniti zrtvama i nastaviti dalje, u pitanju je politizacija Grabovice.

Brcak 215
Brcak 215
1 godina prije

Zamislite da se Bos Hrvatima desila Srebrenica Ili Sarajevo?20 hiljada ubije.ih u ova dva grada…Kmecali bi do sudnjeg dana…

EDO
EDO
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

Zao mi je tih jadnih ljudi i mislim da je dosta da se njihova tragedija zloupotrebljava, politika je tu odigrala prljavo kao po obicaju, iskoristila jadne ljude za radi nekih politickih ciljeva i nije jedino stratista, zasto neko za pocinjeno jos uvijek nije odgovarao, oni koji su pocinili zlocin s genocidnim elementima i oni koji nisu u radili nista kako bi spriječili da se isto ne desi, opet pravosude u rukama politike.

SafetPsychoSaray
SafetPsychoSaray
Šta ti kažeš na ovo?  EDO
1 godina prije

Slazem se, politickom vrhu BH (SDA) treba suditi za politizaciju Srebrenice, sto je meni jednako neprihvatljivo kao i politiziranje Grabovice i bilo kojeg drugog zlocina.

SafetPsychoSaray
SafetPsychoSaray
1 godina prije

Sto mora odgovarati? Jeste li dokazali neku umjesanost vojnog i politickog vrha? Jos jedan pucanj u prazno u pokusaju relativizacije zlocina.

Istina je da je vojni i politicki vrh pokrenuo istragu i kaznio pocinitelje zlocina i danas se niko ne ponosi njima, naprotiv, vecina ljudi ovdje smatra da nisu dovoljno kaznjeni i ne postoji adekvatna kazna za zlocin u Grabovici.

Sta da radimo sa politikom Zagreba koja je odlikovala Kordica za Ahmice? Koji je to osudjeni ratni zlocinac iz ArBIH odlikovan?

Jebem vas u zvalje nakrivljene, licemjerne i prištave!