Prva međunarodna konferencija “Pravda za Davida i svu djecu BiH” održana je 12. rujna 2019. U konferencijskoj sali VHS Ottakring u Beču, Ludo-Hartmann-Platz 7, Beč. Tekst članka se nastavlja ispod banera ”Građanski aktivizam u službi promoviranja značaja i uspostavljanja stvarne vladavine prava u BiH” je bila tema međunarodne konferencije koju je organiziralo udruženje ”Pravda za […]

" />
Published On: Ned, ruj 22nd, 2019

PRAVDA ZA DAVIDA U BEČU: ‘Politika straha, prekrivanje zločina i korupcija definiraju BiH’

Prva međunarodna konferencija “Pravda za Davida i svu djecu BiH” održana je 12. rujna 2019. U konferencijskoj sali VHS Ottakring u Beču, Ludo-Hartmann-Platz 7, Beč.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

”Građanski aktivizam u službi promoviranja značaja i uspostavljanja stvarne vladavine prava u BiH” je bila tema međunarodne konferencije koju je organiziralo udruženje ”Pravda za Davida i svu djecu BiH”, Beč.

Dvije panel diskusije

Cilj ovog događaja bio je insistiranje na kaznenoj odgovornosti svih onih koju su činjenjem, ali i nečinjenjem doveli do opstrukcije istrage u slučaju ubojstva Davida Dragičevića.  Između ostalog, na konferenciji su sudjelovali razni predstavnici austrijskih ministarstava i studija za ljudska prava, te predstavnici medijskih kuća iz Europske unije i Bosne i Hercegovine.

Foto: PR / Konferencija Pravda za Davida i svu djecu BiH

Nakon uvodnog govora roditelja ubijenog Davida Dragičevića uslijedilo je vodno predavanje ”Kronologija slučaja ‘Dragičević’ sa naglaskom na propustima pravosudnog sustava i policije” koje je održala Jelena Marjanović, aktivistica ljudskih prava asocijacije ”Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine” Beč.

Konferenciji su, također, trebali nazočiti članovi obitelji Memić radi prezentiranja slučaja ”Dženan Memić”, ali zbog hitnog poziva u Tužiteljstvo, koji su dobili dva dana prije, bili su spriječeni nazočiti konferenciji. Nakon uvodnog predavanja uslijedile su dvije Panel diskusije.

Održane su panel diskusije na teme Prosvjedi i sloboda medija u Bosni I Hercegovini, (Ne)zavisnost pravosuđa. Sudionici konferencije imali su priliku da se upoznaju sa kronologijom slučaja ”Dragičević” s fokusom na spornoj press konferenciji, informacijama o Anketnom odboru, aktivnostima policije i Tužiteljstva, načinima na koji su vođeni prosvjedi u Banja Luci, te načinu na koji su institucije reagirale.

Foto: PR / Konferencija Pravda za Davida i svu djecu BiH

Definicija BiH

Kako je istaknuo prof.dr. Vedran Dzihić, važno je napomenuti da ova konferencija, pored svega što je navedeno, ima dvostruki značaj.

”Prvi značaj je dokumentacija svih događaja, počevši od ubojstva, zaključno sa datumom konferencije. Suštinski dio borbe koju vodi pokret ”Pravda za Davida” je dokumentacija slučaja ”Dragičević”, ali svakog drugog slučaja neriješenih ubojstava djece. Kroz dokumentaciju i analizu koja je odraz razuma, pravednosti i racionalnost, mi možemo doći do konačnog cilja. Drugi značaj Prve međunarodne konferencije “Pravda za Davida i svu djecu BiH” se ogleda u uvodnom izlaganju Davora Dragičevića, koji je istaknuo da se nalazimo Beču zato što je država i njene institucije, zakazala, pa nismo tamo gdje treba da budemo, što ni u kom slučaju ne znači da borba za Pravdu i Istinu ima manju signifikaciju, što je i poruka održane konferencije.

Sudionik konferencije Martin Pammer kao i ostali sudionici druge panel diskusije su zajednički istaknuli da etnopolitika, politika straha, politika instrumentaliziranja etničkih identiteta, prekrivanja zločina, krađe, korupcije, malverzacije i nepotizma je postala nešto što definira BiH.