Published On: Čet, ožu 20th, 2014

Praštalo: Europa ne zna s kime razgovarati u BiH

Predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo u intervjuu za Vijesti.ba ocijenio je, između ostalog, da Europska unija neće ostaviti BiH na cjedilu.

”Iskustvo nas uči da ne treba previše očekivati, kako od Europljana, tako i od domaćih političara. Europljani su stekli negativno iskustvo kada je u pitanju suradnja sa bh. političarima.

Posebnu poteškoću da se dođe do novog, epohalnog i revolucionarnog rješenja predstavlja činjenica da su u samoj EU za svibanj zakazani izbori, te će se većina političara koncentrirati na što bolji izborni rezultat u svojim političkim strankama.

Osim toga, Europljanima su ruke vezane, jer trenutna situacija u BiH je takva da oni ne znaju s kim razgovarati. Prije svega, ne znamo tko je pozicija, a tko opozcija. Non-stop se nešto mijenja, a u suštini se zadržava status quo. Nemoguće je naći pravog partnera za razgovor u BiH”, kazao je Praštalo

Naveo je kako smatra da je posjeta visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton Sarajevu nagovijestila da će EU, kao i uvijek, pružiti apsolutnu moralnu podršku BiH na putu EU integracija.

”Poruka je da nas neće ostaviti na cjedilu. Također, problem predstavlja u činjenica da će na jesen biti održani izbori u BiH. Trenutna situacija će sigurno biti zadržana do listopada.

U predizbornoj situaciji vrlo je teško očekivati nešto epohalno. Nakon ljeta, u Europskom parlamentu sjedit će novi ljudi. Siguran sam da su Europljani svjesni da bilo kakva epohalna povijesna odluka ne može proći ukoliko novi saziv europske Komisije i Parlamenta ne bude to podržao”, rekao je, između ostalog, Praštalo.