Published On: Uto, pro 3rd, 2013

PRAŠKO ČUDO: Načelno dogovoren izbor zastupnika u Dom naroda

PRAHA – Povjerenik EU za proširenje Štefan Fuele izjavio je rano jutros u Pragu da je postignut dogovor političkih lidera iz BiH o modelu izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Drago mi je da su se čelnici složili o sastavima i modelu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta BiH”, rekao je Fuele na konferenciji za novinare koja je održana jutros u 4.30 sati, javio je TV1.

File je naveo da je postignut i napredak u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH, ističući da je sada potrebno da lideri nastave s naporima u iznalaženju rješenja za posljednji element izbora članova Predsjedništva BiH.

Na konferenciji za novinare s Fueleom bili su i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Predsjednici SNSD-a, SDS-a, HDZ BiH i HDZ 1990 Milorad Dodik, Mladen Bosić, Dragan Čović i Martin Raguž nisu bili na konferenciji za novinare.

Nakon više od 16 sati, sastanak lidera iz BiH u Pragu je završen.

Raguž: Konačan dogovor nije postignut

Predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž rekao je Srni da na sastanku političkih lidera iz BiH u Pragu nije postignut konačan dogovor o izboru delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i članova Predsjedništva BiH.

“Razgovori su završeni jutros oko 4.00 sata, i biće nastavljeni na stručnoj razini u četvrtak i petak, 5. i 6. prosinca, u Sarajevu. Najveći dio pitanja u vezi s izborom delegeta u Dom naroda je riješen, ali konačan dogovor nije postignut” , naglasio je Raguž.

On je dodao da nema presudnog, završnog iskoraka ni kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, a koji se odnosi na nenametanja izborne volje bilo kome.

Raguž je rekao da je uložen veliki trud i da ne treba odustajati. “Nastavit tragati za rješenjem i ukoliko do njega dođe u Sarajevu, završni sastanak, koji bi rezultirao potpisima, trebalo bi da bude održan u Bruxellesu”, istakao je Raguž.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/bih/File-Dogovoren-model-izbora-delegata-u-Dom-naroda-220652.html&usg=ALkJrhjPjmTwd11rYuqAQl_rKmubxOKx1Q#sthash.gbto4tzo.dpuf