POŽURITE: Otvaranje državnog zatvora iduće godine

SARAJEVO – Sljedeće godine BiH će dobiti dugoočekivani kompleks državnog zatvora, potvrdila je za BIRN – Justice Report Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravosuđa BiH. Prema njezinim riječima, u tijeku je izgradnja pet objekata kompleksa državnog zatvora, a uskoro će započeti i izgradnja preostalih pet objekata. Prema sadašnjim procjenama, prvi zatvorenici bi u državni zatvor trebali biti upućeni u srpnju 2016. godine, a u toj bi ustanovi trebali biti smješteni osuđenici Suda BiH, koji procesuira djela ratnog zločina, organiziranog kriminala i druga. Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa BiH Bakić za BIRN je dodala kako svega 20 osuđenika čeka na mjesto u zatvoru kako bi izdržali kaznu.

“BiH bilježi pozitivne trendove u odnosu na ranije razdoblje, kada je bilo više zatvorenika i prenatrpanosti u zatvorima. U 2014. godini, kaznu zatvora i mjeru pritvora izdržavale su 3042 osobe, a zatvorski kapaciteti su 3021 osoba”, kazala je ona. No, zahvaljujući alternativnim kaznenim sankcijama, kao što je rad za opće dobro, 506 osuđenih osoba ili 16 posto izvršavalo je kaznu zatvora izvan zavodskih ustanova, što je praksa koja je doprinijela rasterećenju zatvorskih kapaciteta. “Izgradnjom državnog zatvora značajno će se rasteretiti entitetski zavodski kapaciteti, što će značajno unaprijediti sustav izvršenja kaznenih sankcija u entitetima.

To će u konačnici dovesti do poboljšanja ukupne sigurnosne situacije u zemlji”, navodi Bakić. U BiH postoji 13 kazneno-popravnih zavoda, od kojih sedam na području Federacije BiH, šest u Republici Srpskoj, a tu su i dvije pritvorske jedinice, ona Suda BiH te Brčko Distrikta BiH.
Izgradnja državnog zatvora, vrijednog 77 milijuna maraka, pokrenuta je još 2007., a sva financijska sredstva za projekt su osigurana. Donatori su Europska komisija te vlade Švedske i SAD-a. Državni zatvor bi, prema projektu, trebao imati najsuvremeniju i najsigurniju zatvorsku zaštitu na Balkanu. BIRN

more recommended stories