2017-a JE BLIZU: Pozove li Dodik na opći referendum Srbe na njega će izići i Hrvati…

Milorad Dodik u jučerašnjem istupu postavio je rok do 2017.g do kada se RS-u trebaju vratiti otete ovlasti iz Daytona koje su nametnutim odlukama oduzeli visoki predstavnici. Dodik ne bira rječi kada ih spominje. Posebno Ashdowna. Naziva ih smutljivcima, nasilnicima i ljudima koji ne razumiju BIH. Ukoliko se te ovlasti ne vrate do 2017.g Srpska će ići na referendum. To pravo, kaže Dodik Srbi imaju, jednako kao što ga imaju i Škoti , i Katalonci i svi narodi Europe. Referendum će biti konzultativni ili obvezujući ovisno kako odluči skupština RS-a.

Hrvatski čelnici u BIH nemaju nikoga sličnog Dodiku. Hrvati su pristojni. Rijetko su kojeg visokog predstavnika u BIH nazvali smutljivcem, siledžijom i nasilnikom. A upravo bi Hrvati u BIH trebali biti ti koji bi se trebali pozvati na međunarodno pravo na referendum. I na činjenicu da su nasilnim izmjenama Daytona pogođeni daleko više od Srba. Srbi imaju ogromne poluge institucionalne moći u odnosu na Hrvate, no svjesni činjenice, da je puzajućim ustupcima međunarodna zajednica malo po malo potpuno pogazila Dayton i da se cijela priča vrti oko ugađanja bošnjačkog nacionalnoj politici, politici  koja ima vrlo moćne međunarodne zaštitnike u svijetu, u prvom redu zemlje koje naftom jačaju položaj Sarajeva u međunarodnim krugovima.

Hrvati u BIH , ukoliko dođe do najavljenog referenduma neće sjediti skrštenih ruku. I sami će vjerojatno, skupa sa Srbima tražiti povrat izvornih daytonskih odnosa i u samoj Federaciji BIH ili će proglasiti nezavinost od FBIH. A to u praksi znači poništenje Petritschevih amandmana kojima je prestao Dayton i kojima je FBIH prestala biti i hrvatski entitet iako po ustavo ona to jest. I hrvatski entitet.

Često se među bošnjačkim političkim analitičarima zna čuti jedna vrlo zanimljiva misao. Postoji nešto opasnije od trećeg entiteta kažu, a ta opasnost zove se poništenje Petritschevih amandmana i vraćanje bošnjačko hrvatskih odnosa na ono na šta su u Washingtonu potpisali a kasnije u Daytonu i ratificirali.

Dakle bošnjačkoj eliti, opasnost je pristati na ono što je potpisala. I to predstavlja izdaju zemlje. Upravo to šta su potpisali. Oni koji nisu izdali.

Referendum je međunarodno pravo. Dayton je međunarodni ugovor koji je pogažen. Inzko je sramota međunarodne zajednice.
Mit je da postoje vječni ustavi i vječno stanje neodređenosti. Ovakva BIH sigurno ne može naprijed. Dodikova prijetnja referendumom poslužit će unitaristima za novi val optužbi. Koje će opet ojačati Dodika. No činjenica je da bi stvarni, demokratski referendum, dva od tri naroda u BIH tj većine njenih građana, mogle gurnuti BIH u raspakiranje luđačke košulje i u njenu transformaciju u modernu federalnu ali i nedjeljivu zemlju.

Bude li se građanima BIH priznalo demokratsko pravo kakvo Europa priznaje građanima svojih zemalja. Pravo na referendum. Pravo po kojem je BIH uostalom i nastala.

poskok.info

more recommended stories