Published On: Pon, lip 5th, 2017

POZNATI IDENTITETI TERORISTA IZ LONDONA! Otkriveno je odakle dolaze, jedan je bio vrsni kuhar, a drugi blagajnik u KFC-u

Poznata su imena dvojice terorista koji su u subotu navečer gazili i noževima boli ljude po londonskim ulicama. BBC piše da se radi o Khuramu Shazadu Buttu i Rachidu Redouaneu.

Butt ima 27 godina, oženje je i ima djecu, a veći dio života proveo je u istočnom Londonu u kvart Barking. S druge strane, Rachid Redouane (30) je Marokanac koji je živio u Dublinu.

Britanski mediji već odavno su znali identitete terorista, ali poštivali su odluku policije da ne objavljuju imena prije nego što dođe vrijeme za to. Nakon napada u Manchesteru 22. svibnja britansku policiju i političare razljutili su američki mediji koji su objavili identitet bombaša samoubojice te njegove fotografije s poprišta atentata.

Ovaj put u javnost do ponedjeljka popodne nisu iscurili podaci o napadaču zbog čega je londonski policijski zapovjednik odjela za protuterorizam Mark Rowleyjavno zahvalio medijima za “trajnu potporu, suzdržanost i razumijevanje” jer bi otkriće moglo ugroziti istragu.

Neke su novine ipak donijele opširne opise nekih osumnjičenika, ali bez njihovih imena.

Najtiražniji tabloid Sun napisao je da je jedan od napadača, 27-godišnji obiteljski čovjek s nadimkom “Abz”, radio za lanac brze hrane KFC na jednoj od postaja londonskog metroa.  Na kraju je to ispao Khuram Shazad Butt.

Butt je rođen u Pakistanu, ali gotovo cijeli život je proveo u istočnom Londonu. Bio je toliko ekstreman da je na ulici urlao na muslimane bez brada i nazivao ih ‘nevjernicima’. Navodi se da nije htio direktno pričati sa ženama, a toliko je bio radikalan da mu je bio zabranjen ulaz u lokalnu džamiju.

Bio je oženje i otac dvoje djece, a navijao je za Arsenal. Uostalom, u svoj posljednji ubilački pohod krenuo je s majicom omiljenog kluba.

Upravo je Butt bio zvijezda dokumentarca Channel 4 na kojoj su se džihadisti sukobili s policijom usred Londona u Regent Parku. Na skupu britanskih radikala razvijena je i džihadistička zastava, a među okupljenim mnoštvom bio je i napadač iz Londona. Tada je snimljen okom kamere zajedno s još dvojicom zloglasnih propovjednika koji su policiji i sigurnosnim službama bili dobro poznati zbog svojih ekstremističkih pogleda.

Njegov prijatelj prijavio ga je policiji da se radikalizirao gledajući ekstremističke video snimke na Youtubeu. Također, policija je prije dvije godine upozorena kako radikalizira djecu u lokalnom parku.

Daily Mail je, pak, objavio da su nedaće po Butta počele kada je navršio 12 godina. Tada mu je umro otac, a mladi džihadist si nikad nije oporavio od gubitka.

– Otac ga je dobro odgojio, ali nakon što je umro, mladić se okrenuo ekstremizmu – tvrde susjedi.

Za razliku od njega, Buttov brat radi u – britanskoj vojsci.

A man is seen on the ground after armed police officers opened fire on suspected attackers in Borough Market, London, Britain, June 3, 2017. REUTERS/Gabriele Sciotto MANDATORY CREDIT FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVES

REUTERS

 

O drugom identificiranom napadaču Rachidu Redouaneu (30) manje toga se zna. Bio je kuhar, oženio se u Škotskoj, a živio je u Dublinu. Irske vlasti tvrde da nisu znali za njega.

Osamnaest ozlijeđenih još je kritično, a drugih 18 liječi se u bolnicama nakon napada kod London Bridgea, rekli su medicinski izvori u ponedjeljak.

Sedam je osoba ubijeno, a 48 je zbrinuto u  bolnicama nakon napada u subotu kasno navečer kada su se trojica muškaraca zaletjela kombijem među pješake, a zatim u obližnjem Borough Marketu nasumice noževima napadali prolaznike i posjetitelje restorana, pa su nekima prerezali grlo, a neke izboli na smrt.

– Ukupno 36 pacijenata liječi se u pet bolnica u Londonu, od kojih je 18 u kritičnom stanju – objavila je Nacionalna zdravstvena služba.