Published On: Čet, stu 9th, 2017

Poznati detalji akcije “Registar” u Sarajevu, petorka ukrala milijun KM

Federalna uprava policije od ranih jutarnjih sati na području Županije Sarajevo provodi operativnu akciju kodnoga naziva “Registar”.

Akcija je inicirana utvrđenim nepravilnostima u Izvještaju o reviziji financijskih izvještaja Federalnoga ministarstva unutarnjih poslova, koji je napravljen od strane Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2013. godinu u pogledu uspostave Jedinstvenoga središnjega matičnoga registra FBiH od strane Federalnoga ministarstva unutarnjih poslova, piše N1.

Postupajući po navedenom Izvještaju, Federalna uprava policije je prema nalogu Tužiteljstva BiH provela opsežne istražne radnje i utvrdila postojanje osnova sumnje da su državljani BiH inicijala P. K. (1953.), D. M. (1958.), te K. K.(1971.), E. M.(1976.) i jedan strani državljanin inicijala A. R, u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru organizirane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnoga ugovora u vrijednosti od 2.155.000,00 KM za nabavu softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenoga sustava središnjega matičnoga registra FBiH, s unaprijed dogovorenim dobavljačem, i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnoga poziva, te su na taj način sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od cca milijun KM, a za koji iznos je oštećen Proračun Federacije BiH.

S tim u vezi, a u cilju pronalaska dokaza i predmeta koji se povezuju s izvršenjem kaznenih djela “Organizirani kriminal” iz člana 250. KZ BiH, “Pranje novca” iz člana 209. stav 2. u vezi sa članom 124. točka c. KZ BiH, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, “Sklapanje štetnoga ugovora” iz člana 252. KZ F BiH, “Davanje dara ili drugoga oblika koristi” iz člana 381. KZ F BiH, “Primanje dara ili drugoga oblika koristi” iz člana 380. KZ F BiH i “Krivotvorenje službene isprave” iz člana 389. KZ F BiH, policijski službenici Federalne uprave policije trenutno realiziraju Naredbe Suda BiH za pretresanje stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija na području Županije Sarajevo.

Po završetku radnji pretresa, osumnjičene osobe bit će lišene slobode te će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije uz Izvještaj na daljnje nadležno postupanje biti predani Tužiteljstvu BiH.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x