Published On: Pet, tra 21st, 2017

Poziv političkim akterima da “ne zalupe vrata” reformama

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark pozvao je danas sve političke aktere u BiH da “ne zalupe vrata” prijeko potrebnim investicijama i reformama.
“Jučerašnje glasovanje otežava unapređenje infrastrukture, privlačenje stranih investicija i stvaranje novih i boljih radnih mjesta u BiH”, naveo je Wigemark u pisanoj izjavi Srni povodom odluke Zastupničkog doma parlamenta BiH da u skraćenu proceduru uputi zakonske prijedloge čije usvajanje predstavlja uvjet za nastavak kreditnog aranžmana s međunarodnim monetarnim fondom / MMF /.

Wigemark je istaknuo da, u vrijeme ekonomske nesigurnosti u BiH iu regiji, ovu priliku vrijednu milijardu eura ne treba tako lako odbaciti.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jučer nije prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku četiri zakonska prijedloga čije usvajanje predstavlja uvjet za nastavak kreditnog aranžmana s MMF-om i uputio ih u skraćenu parlamentarnu proceduru.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je set zakona o trošarinama i bankarstvu na izvanrednoj telefonskoj sjednici 6. travnja, nakon čega su oni po hitnoj proceduri usvojeni 7. travnja u Domu naroda.

Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH, te Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Izmjenama Zakona o trošarinama u BiH, trošarine za gorivo povećavaju se za 15 feninga po litri, dok se izmjenama i dopunama Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda propisuje da se prihodi od povećanih trošarina izdvajaju na namjenski podračun za izgradnju cesta i autocesta.