Published On: Sub, pro 6th, 2014

POZDERAC ĆE ČEKATI: Stanovnici Radićeve ne žele promjenu naziva ulice

U prostorijama Mjesne zajednice ”Trg oslobođenja-Centar” jučer su održane konzultacije s građanima o inicijativi za promjenu naziva ulice Radićeva u naziv Hamdije Pozderca.

Prilikom glasanja građani su se izjasnili protiv navedene inicijative, priopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Skup je vodio predsjednik Savjeta MZ Dževad Jusić.

Okupljene stanovnike Radićeve ulice, te članove Savjeta MZ o navedenoj inicijativi upoznao je Adnan Bajrić uime Udruženja građana Bosanske krajine, koje je i pokrenuo aktivnosti da se po Hamdiji Pozdercu nazove jedna od većih sarajevskih ulica. Jedan od njihovih prijedloga je da se ime Hamdije Pozderca da Radićevoj ulici koja se nalazi na teritoriji Mjesne zajednice ”Trg oslobođenja-Centar”.

Ta inicijativa je upućena Komisiji Općinskog vijeća Centar za javna priznanja i obilježavanje povijesnih događaja i osoba, koja je inicijativu proslijedila Savjetu spomenute mjesne zajednice radi pribavljanja mišljenja građana.

‘’Željeli smo da se ispravi nepravda prema Hamdiji Pozdercu. Nijednog trenutka ne želimo omalovažavati i diskreditirati nečiji značaj, jer svaka osoba u svom vremenu ima svoju ulogu i mi to cijenimo. Ne želimo da ispravljajući jednu nepravdu napravimo drugu. Ovdje smo da bismo ispoštovali volju i želju građana koji žive ovdje i da vidimo šta oni misle o svemu’’, kazao je Bajrić.

U ime stanovnika Radićeve ulice obratila se Aida Prljača, koja je naglasila da nitko ne sumnja u dobre namjere, ali da se oni ne slažu s pokrenutom inicijativom.

‘’Ne sumnjamo u dobre namjere i mi osjećamo da su mnogi dobri ljudi gurnuti u stranu i da nisu dobili svoje mjesto. Ne ulazeći nijednog trenutka u bilo kakvu raspravu o biografijama ijednog, mi na ravni simbolike nismo za to da se ovoj ulici promijeni ime. Stanovnici su razgovarali i odlučili smo da odgovorimo jednom vrstom peticije i u 48 sati nju je potpisalo 348 stanara. Neke ulice su prevazišle djela i osobe po kojima su nazvane. Takva je Radićeva ulica usred Sarajeva. To više nije ime nego gradski brend, simbol grada. Želimo da ova ulica ostane što jeste, Radićeva. Mi smo odlučili da kažemo da je ovo dio našeg identiteta i da bismo mi pokušali svim sredstvima da se borimo da to tako ostane’’, kazala je Prljača.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare