Published On: Uto, tra. 16th, 2019

POŽAR U NOTRE DAMEU Glavna konstrukcija katedrale je spašena, ali vatrogasce čeka besana noć

Parišku katedralu Notre-Dame, jedan od najprepoznatljivijih simbola francuske prijestolnice, u ponedjeljak popodne zahvatio je katastrofalan požar. Uslijed požara urušio se veliki dio krova i 96 metra visoki toranj te je ozlijeđen jedan vatrogasac. Iako su isprva dolazile informacije, pa i od samih vatrogasaca, da se katedrala neće moći spasiti, oko 23 sata objavljeno je da je glavna konstrukcija spašena i sačuvana. Međutim, do zaključenja teksta u ponoć požar još nije bio ugašen

Što je uzrok požara nije poznato, a BBC je objavio kako je moguće da je povezan s radovima na renoviranju objekta.

Naime, prošle je godine Katolička Crkva u Francuskoj pokrenula hitan apel za osiguravanje financijskih sredstava za spas katedrale, koja se počela raspadati. a sad joj prijeti potpuno uništenje u požaru.

The Guardian je javio da istražitelji vjeruju, temeljem preeliminarne istrage, kako je do požara došlo slučajno.

U jednom trenutku tijekom dramtične večeri Andre Finot, glasnogovornik katedrale, kazao je kako ‘čitava katedrala gori’ i kako ‘ništa neće od nje ostati’.

Slično je tvrdio i zamjenik ministra MUP-a Laurent Nunez kazavši kako nije siguran da će uspjeti spasiti katedralu. Nešto kasnije svoju izjavu je korigirao dodavši da je nešto optimističniji, ali i oprezan po pitanju konačenog raspleta katastrofalnog požara.

Jean-Claude Gallet, glavni zapovjednik pariških vatrogasaca, naveo je da su dvije trećine krova uništene, te da je je jedan vatrogasac ozlijeđen, ali i da će cijelu noć ostati na požarištu sve dok vatra u potpunosti ne bude ugašena.

Borba stotina vatrogasaca s požarom trajala je na nekoliko frontova i cilj je bio usmjeren na spašavanje sjevernog i južnog tornja, ali i vrijednih umjetnina u stražnjem dijelu katedrale.

Iako su ih mnogi prozivali zašto nisu koristili kanader objasnili su zašto to nije dolazilo u obzir.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo situaciju je opisala kao ‘užasan požar’ dok je Emmanuel Macron, francuski predsjednik, otkazao je svoje planirano obraćanje naciji.

Macron je na mjestu požara, gdje se susreo s visokim policijskim službenicima. naveo kako je dio njega kao i svih njegovih sunarodnjaka večeras (ponedjeljak) izgorio.

Dodao je kako je najgore izbjegnuto i kako će ‘katedralu zajedno obnoviti’ najvivši kako će biti pokrenuta međunarodna kampanja za prikupljanje novca za obnovu.

Zamjenik gradonačelnika Pariza, Emmanuel Gregoire, istaknuo je da je katedrala pretrpjela ‘ogromna oštećenja’.

Gradnja katedrale započeta je 1163. godine za vrijeme biskupa Mauricea de Sullyja, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek-djelo gotičke umjetnosti impoznatnih proporcija.

Duga je 128 metara, široka 48 metara, a njezini su tornjevi visoki 69 metara. Katedrala je čuvena po nizu ukrasnih dijelova, ali ponajviše po oslikanim prozorima, veličanstvenoj rozeti i zastrašujućim vodorigama. Na popisu je svjetske baštine UNESCO-a.

Oko 13 milijuna turista posjećivalo je Notre-Dame svake godine.