Published On: Sun, Aug 4th, 2013

Požar krenio prema kućama – Jablanica: Požar se oteo kontroli

JABLANICA – Požar na Draganjskoj planini kod Jablanice u Bosni i Hercegovini još uvijek nije stavljen pod kontrolu, a prijeti i okolnim naseljima, javlja agencija Anadolija. “Trenutno je najugroženije naselje Tretišće. Približava se i drugim selima, ali u dijelu prema Tretišću je manje udaljenost od kuća. I u ostalim naseljima je situacija dosta slična, obzirom da, na strmom terenu, svaki užareni kamen može se zakotrlja i napravi kaos “, izjavio je za agenciju Anadolija pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu općine Jablanica Omer Nezirić.

Požar traje već pet dana, a na intenzitetu dodijeljena u popodnevnim satima u petak. Trajao je cijeli dan u subotu, jučer tijekom noći, ai danas je nastavio širiti u smjeru naseljenih mjesta.

“Na terenu imamo oko 40 ljudi, a uvjeti za gašenje su vrlo nepovoljni zbog strmine, odrona kamena, guste šume. Jutros smo imali priliku da gasimo i uz pomoć helikoptera OSBiH, ali su uvjeti bili otežani zbog dima”, pojasnio je Nezirić, dodavši da se dosadašnja šteta procjenjuje na oko devet hektara borove šume.

Pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić kazao je kako je jučer iu toku današnjeg dana djelovao helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na području Jablanice, te da će aktivnost biti nastavljena i danas u popodnevnim satima. Prema raspoloživim informacijama, ugroženog stanovništva još uvijek nema, te se sve trenutno raspoložive jedinice nalaze trenutno na terenu.

Agić je dodao da, prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH, požar u Jablanici je jedini koji trenutno zahtijeva djelovanje Ministarstva i OS BiH, odnosno. državnih struktura.

Što se tiče ostalih zemlja regije tijekom posljednjih dana nisu zabilježeni požari širih razmjera, a šumski požar zabilježen je prije četiri dana nedaleko od Splita u Hrvatskoj.

(Vijesti.ba / AA)