Pozadina medijskog silovanja Kiseljaka

Nakon što su sarajevski mediji napravili medijsku redaljku u Kiseljaku, silujući priču o „islamofobnom napadu na Imama“ u čaršiji se proširila zapanjujuća istina o paljenju jadne (zelene) škode: izgorjela je usred ljubavnog trokuta!

 

Do ove šašave činjenice bošnjački novinari TV1, Hayata, Al Jazeere, Klixa i notornog FTV-a su mogli doći jednostavnim pitanjem bilo koga od mještana Duhra! Ali nisu. Jer nije im se dalo pitati. Kao da istina bilo što znači…

 

__________piše: Tvrtko MilovićDnevnik.ba

Po tko zna koji put do sada, navedeni mediji, zajedno sa beskorisnim cirkusom zvanim „Međureligijsko vijeće“ su napravili budale od sebe.

Nakon što su na Kiseljak ponovo izlili planiranu dozu šovinizma i mržnje, povukli su se. Paljevina auta, kao što svi Kiseljačani od prvog dana znaju, nije nikakav međunacionalni sukob kakvog u Sarajevu priželjkuju već 20 godina.

Činjenice su uvijek bile problem za sarajevske medije. Jer, kako sad objaviti da auto nije zapalio zadojeni Ustaša!? Teškom mukom. Ako ikako.

Ovakav bijednički odnos prema Kiseljaku traje predugo da bi bio slučajan. Prvi slučaj koji Kiseljačani pamte je još iz 1992. kada je Kiseljakom prošla Nada Al Issa, pa se zgražavala što Kiseljačani ne poslušaju Aliju Izetbegovića i svi izginu u propalom pokušaju deblokade Sarajeva, a sve pod kasnijom parolom Armije BiH u nastajanju: „Bitno je pokušati“.

Od tada pa do danas, Kiseljak je bio omiljena meta sarajevskih medija. Dijelom zbog blizine, a dijelom zbog žilave odlučnosti da ostane hrvatski, Kiseljak je još u opkoljenom Sarajevu postao sinonim za najgora zvjerstva i zločine.

Ratna propaganda nastavila se i poslije, pa je tako u Kiseljaku nakon rata izmišljeno nekoliko pokolja i čak jedan čitav koncentracijski logor.

Istina, mnogim Kiseljačanima je i danas neugodno što su razbili Armiju gdje god su je sreli, ali nije lijepo da se od svakog vojnog poraza producira „zločin nad civilima“.

Medijske laži ostale su u domeni širenja mržnje, jer to im i jeste krajnji doseg.

Ipak, u novije vrijeme lokalna SDA se posebno angažirala oko podizanja međunacionalnih tenzija, računajući da su Hrvati u težem položaju.

Tako su se počeli izmišljati problemi oko osnovnih škola.

N1 je plasirao šovinističku priču o „školi samo za Hrvate“, a Avaz je izmislio nacionalnu motivaciju napada na pokrivenu ženu iz Fojnice.

SDA se pobrinula da prvi školski dan u područnoj školi „Bilalovac – Kiseljak 1“ pretvori u prosvjede roditelja. Prosvjed zbog rasporeda sati u dvorani!

Manje više svi sarajevski mediji napravili su opsežne priče o segregaciji. Al Jazeera je išla do te mjere da je izmislila hrvatsku sugovornicu koja je toliko ogorčena segregacijom da se odlučila „odseliti u Njemačku“. Naravno, ni sugovornica ni segregacija jednostavno ne postoje.

Kampanju je nastavio Elmedin Dino Konaković koji je klanjanjem odlučio „pomoći Bošnjacima Kiseljaka“ te je na svom facebook statusu istresao zavidnu količinu laži i izmišljotina.

Najluđa je laž o šoferu autobusa koji ne dozvoljava hrvatskoj i bošnjačkoj djeci da se „miješaju“. Kakav gad. Još samo da je naći šofera Hrvata…

Kako i dolikuje sarajevskim medijima, Konakovićev status s Facebooka doslovno je prepisao Klix i tako napravio jedan od najodvratnijih huškačkih članaka u novije vrijeme. Dovoljno je pogledati neke od 2000 komentara i vidjeti kako je ratohuškačka kampanja protiv Kiseljaka uspjela.

I za kraj je bilo potrebno još samo napasti nekog od desetak kiseljačkih Imama… i hop, gle čuda, za hidžretsku novu godinu – Imamu zapaljen auto!

Iako je čovjek odmah rekao da vjeruje (a ustvari je siguran) da se ne radi o nacionalno motiviranom napadu, sarajevski novinari naoštrili su olovke, uglancali mikrofone i pravac Kiseljak.

Kao da ijedan kiseljački Hrvat zna kad je hidžretska nova godina, kao da ijedan zna ijednog imama, i kao da ijedan zna u kojoj kući živi Imam iz Duhra!

Čitava medijska hajka još je malo učvrstila prijezir Kiseljačana prema svemu što dolazi iz Sarajeva, a Bošnjake Kiseljaka ostavila u raljama lokalne SDA koja je pokazala što su joj krajnji dometi.

S obzirom da je premijer Srednjobosanskog kantona iz SDA možda se nekom čini logičnijem da lokalna SDA privuče kakvu investiciju u svoje mjesto. Ali ne. Lakše je praviti nered.

A sarajevski mediji će se praviti ludi, kao da se ništa nije dogodilo. A onda će se već sutra dan pitati, kako je moguće da narod ne vjeruje medijima, kako je moguće da nitko ne reagira na silne skandale koje otkrivaju./HMS/