Published On: Ned, pro 22nd, 2019

POVRATAK U RADIKALNU SREDINU: Džihadisti u BiH za sada su na toplom i sigurnom. No što kad iziđu, hoće li nastupiti šok kad vide kako se Sarajevo promijenilo?

BiH nema uvjeta za adekvatnu resocijalizaciju pa bi se teroristi nakon izdržavanja zatvorskih kazni mogli naći na slobodi s istim uvjerenjima koja su ih i odvela u redove IS-a, piše DW

Prihvat povratnika sa stranih ratišta veliki je sigurnosni izazov i za mnogo naprednije i uređenije države od Bosne i Hercegovine, kaže u komentaru za Deutsche Welle profesor i dekan sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić.

„Bit ću potpuno iskren. Naše društvo u ovom trenutku nije spremno za kvalitetnu resocijalizaciju. Od ustanova nadležnih za izdržavanje kaznenih sankcija ne možemo očekivati dobre rezultate, jer one rade u teškim uvjetima”. Kvalitetna resocijalizacija, smatra Korajlić, podrazumijeva kadrovsku i stručnu osposobljenost.

“Zatvorski čuvari sa samo jednim psihologom ili pedagogom ne mogu osigurati kvalitetnu resocijalizaciju. A kada je riječ o osobama koje su osuđene za terorizam, onda bi s njima trebali raditi timovi stručnjaka za kriminologiju, sociologiju, psihologiju…”

Zatvor nije dovoljan

Stručnjaci ističu da je teško predvidjeti kako će se neka osoba ponašati nakon odslužene zatvorske kazne i može li osuđeni terorist promijeniti svoj stav tijekom višegodišnje robije.

Profesorica psihologije na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Elvira Čekić za Deutsche Welle kaže kako zatvorska kazna, sama po sebi, nije dovoljna za promjene osuđenikova ponašanja i da se na temelju relativno malog broja istraživanja iz ove oblasti ne može sa sigurnošću utvrditi obrazac ponašanja osuđenika nakon izdržavanja kazne.

Posebno je to teško učiniti kada se radi o slučajevima vjerske indoktrinacije.

„Vjerska indoktrinacija je multidimenzionalan, višestruko uvjetovan fenomen koji podrazumijeva upotrebu nasilja često u simboličkim, smrtonosnim akcijama u svrhu ‘svetih’ ciljeva ili ‘vrijednosti’.”

Govoreći o motivima žrtava vjerske indoktrinacije, ona pojašnjava zašto je od takvih ekstremista teško očekivati značajnije promjene ponašanja.

„Iz njihove točke gledišta, oni su spasitelji i osloboditelji svog naroda od ‘nemoralnog’ i ‘pohlepnog’ Zapada koji im pokušava oduzeti njihov način života i vrijednosti i nametnuti svoj. U tom slučaju fundamentalizam se ne pojavljuje kao povratak tradiciji i izvornim principima islama, već kao bunt protiv Zapada i svega što on podrazumijeva. Stoga je vrlo teško i očekivati neke posebne zaokrete u njihovim pogledima na društvena zbivanja”, kaže profesorica Čekić.

Ulaganje u sigurnost nije običan “trošak”

Kada je riječ o prihvatu ekstremista koji su se na stranim ratištima borili u redovima Islamske države, BiH pokazuje i druge slabosti, a jedna od njih je i sporost u formiranju vlasti, kaže profesor Nedžad Korajlić:

„Ljudi koji rade u sigurnosnom sektoru ne bi trebali razmišljati o tome tko će im sutra biti šef, kako će raditi u idućem periodu, tko će donositi odluke… Problemi s usvajanjem budžeta, nabavkom materijalno-tehničkih sredstava, prijemom novih kadrova, sve to dodatno komplicira sigurnosnu situaciju.”

Prihvat ekstremista osumnjičenih za terorizam je složen proces, kaže naš sugovornik.

„Mnoge vlade na različitim nivoima u BiH o ovom problemu razmišljaju kao o jednoj vrsti ‘troška’, ali sigurnost se tako ne smije posmatrati. Ovu problematiku ne smijemo promatrati isključivo statistički i biti zadovoljni ako u određenom vremenskom periodu nismo imali terorističkih prijetnji. Sigurnost se gradi i čuva, to je stalan proces koji košta, ali se na kraju uvijek isplati”, kaže profesor Korajlić.

U Siriji je još oko 70 državljana BiH

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za pet državljana BiH koji su se u Siriji borili u redovima „Islamske države” i drugim ekstremnim grupama. Pritvor je određen Emiru Ališiću, Senadu Kasupoviću, Miralemu Berbiću, Jasminu Keseroviću i Hamzi Labidiju. Armen Dželko i Muharem Dunjić još se nalaze na ispitivanju u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Osumnjičeni ekstremisti u nadležnosti su policije i Tužiteljstva BiH i najvjerovatnije će se suočiti s optužbama za pripadnost terorističkim organizacijama.

U BiH je iz Sirije deportirano i šest žena i dvanaestero djece. Oni su smješteni u Imigracijski centar u Delijašu. Grupa koja je u četvrtak (19.12.) deportirana iz Sirije samo je dio b-h državljana koji se nalaze u toj zemlji. Pretpostavlja se da je u Siriji u različitim svojstvima još oko 70 državljana BiH i njihove djece koja imaju pravo na bh državljanstvo.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare