Published On: Uto, stu 7th, 2017

POVRATAK U PROŠLOST Erdogan u drugom pokušaju rušenja kulturnog centra nazvanog po osnivaču moderne i sekularne Turske

Današnja Turska započinje nešto što je trebala učiniti prije deset godina – izjavio je Erdogan na ceremoniji na kojoj je objavio pokretanje projekta. Kazao je kako će planirana zgrada biti “novija i veća” zgrada opere, spominjući je kao “novi projekt AKM”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je objavio plan rušenja kulturnog centra u Istanbulu imenovanom po osnivaču moderne sekularne Turske, u potezu koji kritičari vide kao još jedan pokušaj njegove stranke s islamističkim korijenima da ugrozi sekularizam.

To predstavlja Erdoganov drugi pokušaj da sruši kulturni centar Ataturk (AKM), imenovan po Mustafi Kemalu Ataturku, nakon što je prethodni plan da izgradi novi kulturni centar u blizini trga Taksim izazvao masovne prosvjede protiv njegove vladajuće stranke AK.

Projekt predviđa izgradnju opere, kazališne dvorane, konferencijskog centra i kina u blizini parka Gazi, “epicentra” prosvjeda 2013. godine. Prije četiri godine Erdogan je želio da izgradi repliku otomanske kasarne na toj lokaciji.

– Današnja Turska započinje nešto što je trebala učiniti prije deset godina – izjavio je Erdogan na ceremoniji na kojoj je objavio pokretanje projekta. Kazao je kako će planirana zgrada biti “novija i veća” zgrada opere, spominjući je kao “novi projekt AKM”.

Erdogan, koji je bio gradonačelnik Istanbula 1990-im godinama, dugo vremena se zalagao da se AKM zamjeni drugim objektom, tvrdeći da zgrada nije otporna na potrese. AKM je zatvoren za javnost u proteklih deset godina zbog neslaganja u vezi s njegovom obnovom i infrastrukturom.

Protivnici, ipak, gledaju na planirano rušenje kao dodatni dokaz da Erdogan, veliki muslimanski vjernik, i njegova stranka AK žele da ponište sekularni poredak koji je uspostavio Ataturk u 1920-im godinama i da umanje značaj osnivača države u javnom životu, prenosi agencija Reuters.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x