Published On: Wed, Jul 13th, 2016

POVRATAK DŽEDAJA Tvrde da Mračne sile u Agenciji kriju njihovo postojanje: “Sila je jaka u nama, ima nas više nego Klingonaca i Vulkanaca zajedno!”

Kako to biva u BIH, priča o subkulturnim , subetničkim i subreligijskim skupinama nakon popisa, dobiva nove peripetije.

Prije dva tjedna objavili smo podatak, koji smo dobili od  našeg internog izvora iz Agencije za statistiku BIH prema kojem se jedan broj građana BIH na popisu izjasnio kao Klingonci, Vulkanci, Vilenjaci, neki su za vjeru upisivali podatak da im je vjera Zrinjski, neki Željo, neki da su Patareni no kako nam je tada rečeno , na naš upit koliko ima onih koji su se etnički izjasnili kao Džedaji, što je globalni fenomen, na naše razočarenje, gospođa koja jest naš izvor u Agenciji za statistiku BIH kazala nam je da nije niti niti jedan što nam je u startu bilo sumnjivo budući da je fenomen Džedaja globalan.

Međutim, odmah pošto smo objavili tekst, jako brzo su nam počeli pristizati mailovi iz svih krajeva BIH, najviše iz Banjaluke, Doboja , Sarajeva , Mostara  Trebinja i Ljubuškog, kako nije točno da se nitko nije izjasnio tako. Kao prvo primili smo 57 mailova ukupno. Reakcije su stale tek prije par dana a svi oni kunu se da imaju po nekoliko prijatelja koji su se tako izjasnili.

Džedajski pokret u BIH definitivno je najbrojniji  od svih subkulturnih zajednica u BIH i ako popis pokaže da džedaja nema to znači da je on potpuno lažan – kazao nam je Dane Marjanović iz Banjaluke, prvi džedaj koji nam se javio i  koji je kaže spreman javno imenom i prezimenom donijeti popis drugova iz Banjalučkog regiona koji su se tako izjasnili.

Dane Marjanvić – prvi javno deklarirani BH Džedaj: : Zlikovci i sluge Tamne strane su se okomili da sakriju istinu o našem postojanju ali se varaju, jer Sila je jaka u nama!

 

On nam se prvi javio u inbox, i evo što nam je napisao:

 

Iz Banjaluke sam, i znam da nisam jedini koji se ovako izjasnio, zato me i iznenadio podatak, da džedaja u BiH, prema popisu, nema. Vašu vijest je prenio portal Nezavisnih novina, gdje sam prvo reagovao, zajedno s još nekim ljudima koji su se isto izjasnili.  Kontam da neki to shvataju kao zezanciju, ali mislim da problem nije u tome (svako, uostalom, ima pravo da se izjašnjava kako hoće), već u tretmanu popisnih podataka od strane onih koji su bili zaduženi za to da ih obrade, što će reći Agencije za statistiku BiH. Na njihovoj stranici nema detaljnih podataka o izjašnjavanju oko vjeroispovijesti (svi smo strpani pod “ostale”), pa me zato interesovalo, gdje se ti detaljniji podaci mogu dobiti. U svakom slučaju, bio bih vam zahvalan kad biste to uspjeli provjeriti. Nemam ni problem oko objavljivanja imena, ako smatrate da je potrebno, stojim iza svega što sam napisao. (Dane)

Slika zaslona 2016-07-13 u 14.00.01
Slobodanka Boba Vučić  – prva BH javno deklariran džedajica

 

Na naš ponovni upit gospođi i našem izvoruiz Agencije za statistiku BIH. koja nam je ove podatke dala i prije nego su službeno objavljeni, (pitanje je i kada će biti jer se ovako  detaljni podaci još ne objavljuju), gospođa nam je potvrdila da znatan broj Džedaja jest upisan u popis stanovništva te  kako ih ima gotovo 2000 ali da su svi oni upisani , ne pod etničku kvotu nego je džedajstvo upisano kao religija, budući da im je tako savjetovalo povjerenstvo koje je nadgledalo popis. To znači da su džedaji u etničkom smislu upisani kao Ostali dok im je i vjerska pripadnost među Ostalima no do ukupnog broja će se na kraju doći.

Fenomen džedaja na popisu stanovništva, društveni  je fenomen zabilježen na popisima stanovništva širom svijeta, nastao na osnovi džedaja, fikcijske organizacije prikazane u Zvjezdanim ratovima.

Prvi je put zabilježen 2001. godine kada su ga kao samonikli pokret inicirali rezidenti mnogih anglofonih zemalja, pozivajući druge da se na nacionalnim popisima izjasne o svojoj religiji kao »džedaji« ili »vitezovi džedaji« (po kvazireligijskom redu vitezova Jedija u fikcijski svemiru Zvjezdanih ratova ).

Vjeruje se da se većina samoizjašnjenih džedaja pozvala na ovu religiju iz puke zabave, da bi ismijala vladu  ili iz prosvjeda protiv uključenja pitanja o religiji na obrasce za popis stanovništva.

Međutim džedajstvo nije samo religija, kaže nam Dane. On je  puno više od toga. Te nastavlja:

Zlikovci i sluge Tamne strane su se okomili da sakriju istinu o našem postojanju ali se varaju, jer Sila je jaka u nama. Mislio sam da pustim sve, ali onda sam rekao, po ko zna koji put ste mi prolili čašu, sad je dosta, drugovi, sad ćemo se ćerati! Ou jea.
Povratak džedaja je tu! Mislili ste da ste nas izbrisali kad ono paf! Evo nas, jačih nego ikad. Džedajski kanon se širi Bosnom i Hercegovinom! 
Vezani tekst: