Published On: Ned, sij 18th, 2015

NERKEZ UOPŠTE NIJE ORIGINALAN: I Alija se izjašnjavao kao Srbin islamske vjeroispovijesti

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i nekadašnji lider Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić pokušavaju pobjeće od svog srpskog porijekla, rekao je Salih Selimović povjesniča iz Sjenice i dobitnik Kočićeve nagrade za 2013. Godinu.

Selimović, koji je veliki dio svog životnog i radnog vijeka posvetio istraživanju korijena muslimanskog, odnosno bošnjačkog življa na području Sandžaka (Stare Raške), navodi kako nema ništa sporno i nepoznato u srpskim korijenima Bakira Izetbegovića i Mustafe Cerića.

“Baš su me njih dvojica posebno zanimali, s obzirom na neka njihova radikalna i iritirajuća istupanja. Smatram da mnoge njihove izjave imaju političke razloge kako bi homogenizovali muslimansku ili bošnjačku masu u težnji za centraliziranom Bosnom”, rekao Selimović u intervjuu Srni.

Prema njegovom mišljenju, na osnovu nekih istupanja Cerića i Izetbegovića zaista bi se moglo povjerovati u njihovu srbofobiju.

“Efendija Cerić, kao vjernik i donedavni vjerski poglavar, ne bi smio nikoga mrziti. Mržnja je opasna i za onog tko mrzi i za one koje netko mrzi”, smatra Selimović.

U prilog tvrdnji da Bakir Izetbegović dobro zna od koga potječe, Selimović podsjeća da Bakirov otac Alija nije ni krio svoje srpske korijene, pa u nekim njegovim dokumentima piše da je “Srbin islamske vjeroispovijesti”, a neke je i sam svojeručno popunjavao.

“Poznato je da su Izetbegović i Slobodan Milošević prilikom razgovora spominjali Izetbegovićevo beogradsko porijeklo”, napominje Selimović.

Navodi kako su Izetbegovići bili poznata begovska obitelj u Beogradu, a daljim porijeklom su iz Smedereva i prezivali su se Jahići (od Jahija – što na srpskom znači Živko).

“U sadašnji Šamac došli su poslije iseljavanja muslimana iz Beograda 1867. i 1868. godine. Alija je bio obrazovan čovek i nije bio veliki pristalica bošnjaštva, iako je bio veliki musliman, ali je kao političar to prihvatio”, pojašnjava Selimović.

Kada je riječ o Ceriću, Selimović kaže kako on nije “ni negirao ni potvrđivao” svoje srpsko porijeklo i naglašava da preci efendije Cerića spadaju u najstarije muslimanske obitelji u BiH.

“Cerići su bili srpsko-bosansko plemstvo. Poslije islamizacije dijela Cerića u 16. stoljeću postali su ugledni begovi”, navodi Selimović i naglašava kako Cerići nisu mijenjali prezime nakon islamizacije, kao što su to činili brojni drugi muslimani.

Pojašnjava kako prezime Cerić potječe od imena vrste hrasta (crni hrast), koji je kod starih Slovena smatran svetim drvetom, što ni danas nije zaboravljeno kod Srba pravoslavaca i upotrebljava se za božične badnjake, a Cerića ima i pravoslavnih i katolika.

Selimović ističe kako je žalosno što se velikani kakvi su Meša Selimović i Emir Kusturica tretiraju kao “nekakvi izdajnici muslimana i Bošnjaka”.

“Oni su se samo vratili svojim korijenima i nikoga nisu izdali niti im je to ikada palo na pamet. Izgleda da se naš musliman može poredijeliti za svaku naciju samo ne može biti Srbin”, rekao Selimović.

Istaknuo je kako vjeruje da bi atmosfera na prostorima gdje danas zajedno žive oni koji su “ostali Srbi” i oni koji su “postali Bošnjaci” bila značajno relaksiranija kada Bošnjaci ne bi negirali svoje porijeklo.

“Što bi našim Srbima smetalo što je netko musliman ili našim muslimanima i Bošnjacima da su srpskog porijekla? To može samo objediniti srpski nacionalni korpus i zaustaviti dalje pogubno sukobljavanje u korist vlatite štete, a na zadovoljstvo naših neprijatelja”, zaključio je Selimović u intervjuu Srni.