Published On: Sri, lip 15th, 2016

Povjerenstvo: Tomo je sukobu interesa, povezan je s Jozom P. a zalagao se za prekid arbitraže s MOL-om

Većinom glasova Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je utvrdilo kako je iznošenjem osobnih stajališta i prijedologa u kojima se zauzimao da Hrvatska iziđe iz postupaka između Hrvatske i MOL-a Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa.

Nadalje, zbog osobnih i poslovnih odnosa s Petrovićem, Karamarko je u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost u obavljanju dužnosti u Vladi te se navodi kako ne smije sudjelovati u donošenju odluka oko arbitraže Ina-MOL. Riječ je o mogućem sukobu interesa koji nije realiziran.

Predmet je pred članovima Povjerenstva izložio Davorin Ivanjek, a od odlučivanja se izuzeo Boris Spudićjer je bio Karamarkov savjetnik dok je on bio ministar unutarnjih poslova.
Odluku Povjerenstva komentirali su i političari.

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj zadovoljan je odlukom Povjerenstva. Da se netko poput Mosta pojavio prije 15 godina, Hrvatska bi bila najbogatija država u Europskoj uniji, jer Most je pokazao kako se štite nacionalni interesi, izjavio je Bulj.

Glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić kazao je da je, kao pravni laik, mislio da šef HDZ-a Tomislav Karamarko nije bio u sukobu interesa, ali da u odluku Povjerenstva, nema razloga sumnjati: Gospodin Karamarko, kao odgovorna osoba, je već jučer nama u Domoljubnoj koaliciji najavio da će podnijeti ostavku i ja mu na tome čestitam. Mislim da je to primjer koji bi trebala slijediti i druga dva aktera koja su doprinjela ovoj nestabilnosti u državi, a to su gospodin Orešković i gospodin Petrov.

Donedavni ‘mostovac’, a sada nezavisni zastupnik Ivica Mišić nije htio komentirati odluku Povjerenstva te je samo dodao da nije dovoljno razumio da li je kriv ili nije.

Za Laburisticu Nansi Tireli odluka Povjerenstva je bila očekivana, kao i Karamarkova ostavka. Saborski zastupnik HDZ-a Andrija Mikulić, nakon odluke povjerenstva, poručio je da će HDZ poštovati odluke nadležnih tijela.