Published On: Pon, tra 25th, 2022

POVIJESNI DOGAĐAJ: Elon Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara

Elon Musk, vlasnik Tesla Motorsa i SpaceX-a te najbogatiji čovjek na svijetu, kupio je društvenu mrežu Twitter za 44 milijarde dolara.

Twitter je večeras objavio kako je prihvatio Muskovu ponudu.

“Twitter potvrđuje da je postigao definitivan dogovor o kupoprodaji. Kompaniju će u cijelosti akvizirati entitet u vlasništvu Elona Muska za 54.20 dolara po dionici. Transakcija se procjenjuje na oko 44 milijarde dolara. Po dovršenju transakcije, Twitter će postati privatna kompanija”, objavio je večeras Twitter.

Cijena dionice 38% veća od burzovne

“Dioničari Twittera će, u skladu s postignutim dogovorom dobiti 52.20 dolara za svaku dionicu Twittera koju posjeduju u trenutku dogovorene transakcije. Kupovna cijena je 38% veća od burzovne cijene dionice Twittera na 1. travnja 2022., posljednjeg dana trgovine dionicama prije nego što je gospodin Musk objavio da je kupio udio od oko 9% Twittera”, navodi se u priopćenju kompanije.

Musk je tako postao vlasnik platforme koju smatra “javnim digitalnim mjestom na kojem će se raspravljati o vitalno važnim sadržajima za čovječanstvo”, navedeno je u priopćenju. “Sloboda govora je temelj demokracije”, rekao je Musk.

Musk početkom travnja krenuo u preuzimanje

Podsjetimo, Elon Musk je početkom travnja kupio 9.2% Twittera. Nakon ove objave vrijednost dionica Twittera porasla je za više od 25%. Musk je postao jedan od najvećih dioničara tvrtke i sad posjeduje četiri puta više dionica od osnivača Twittera Jacka Dorseyja. Dorseyjev udio je 2.25%.

“Twitter mora postati privatna kompanija”

Tjedan dana nakon što je kupio dionice, Musk je dao ponudu za kupnju Twittera te je rekao da će, u slučaju da njegova ponuda ne bude prihvaćena, “razmisliti o svojoj poziciji dioničara”.

“Odlučio sam ulagati u Twitter jer vjerujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora diljem svijeta, a smatram da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokraciju”, napisao je Musk u prijavi financijskom regulatoru, prenosi BBC.

“Međutim, nakon što sam investirao, shvatio sam da tvrtka u sadašnjoj formi neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu. Twitter mora postati privatna kompanija. On ima ogroman potencijal, a ja ću ga osloboditi”, dodao je.

Ima više od 80 milijuna pratitelja na Twitteru

Musk je jedan od najpopularnijih korisnika Twittera, s više od 80 milijuna pratitelja. Često objavljuje i detalje o svojim tvrtkama, zbog čega je u više navrata bio optužen za manipuliranje tržištem, a protiv njega je bilo pokrenuto i nekoliko istraga, podsjeća Index.hr.

U tjednima prije nego što je preuzeo 9% dionica, Musk je objavljivao o Twitteru i algoritmima koji upravljaju platformom.

24. ožujka je napisao kako je zabrinut zbog de facto pristranosti u algoritmu koji ima veliki učinak na javni diskurs i podijelio anketu u kojoj je pozvao svoje pratitelje da glasaju o tome treba li taj algoritam biti otvorenog koda./HMS/

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
26 dana prije

nevjerovatno odvratan, mucavi tip. lažni genijalac, kao i ostali “mladi i uspješni” niotkud iznikli papci koje je proizvela duboka država da joj služe…

Last edited 26 dana prije by Anonimac
more1965
more1965
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
26 dana prije

Je Trump je genijalac????
Jeli tako????

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
26 dana prije

Nije twter klanfa…. ta ti znas ba…🐵

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
26 dana prije

Rijetko odvratan tip, kao i Mark Zuckerberg i Jeff Bezos.