Published On: Uto, lip 22nd, 2021

Povijesni toplinski val zahvatio Moskvu

Moskvu  je ovog tjedna zahvatio toplinski val jednak 120 godina starom rekordu, navela je u utorak ruska meteorološka služba i upozorila da se radi o posljedicama klimatskih promjena, prenosi agencija France Presse.

U ponedjeljak je temperatura u ruskoj prijestolnici iznosila 34.7 stupnjeva Celzijevih, navodi agencija Rosguidromet, koliko je bilo izmjereno u lipnju 1901. godine. U četvrtak i petak se mjestimično očekuju temperature više od 35 stupnjeva Celzijevih.

“Porast temperature zabilježen ovih dana u Moskvi je bez presedana u posljednjih 120 godina”, istaknula je Marina Makarova, meteorologinja u Rosguidrometu.

“Klimatske promjene na globalnoj razini dovode do rekordno visokih temperatura u našem glavnom gradu”, dodala je. Rusija prati temperature od 1881. godine.

Apsolutni rekord, s više od 38 stupnjeva Celzijevih, izmjeren je u srpnju 2010., kada je zapadni dio zemlje bio zahvaćen toplinskim valom i velikim požarima.

I Sankt Peterburg, smješten 600 km sjevernije, zahvatio je ovog mjeseca toplinski val s 34 stupnja, kakav nisu iskusili od 1998.

Prema brojnim znanstvenicima, Rusija, posebice Sibir i Arktik, predjeli su najizloženiji klimatskim promjenama u svijetu.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>