Published On: Pon, pro 24th, 2018

POVIJESNI KRAJ JEDNE VELIKE LJUBAVI: Američko veleposlanstvo u Rijadu Saudijce potiče na prosvjede protiv brutalnih režima

Američko veleposlanstvo u Rijadu je objavilo video koji promiče prosvjede kao put za “političke promjene u brutalnim režimima”, što je korak koji se sigurno neće svidjeti saudijskoj kraljevskoj obitelji.

Američko veleposlanstvo u Rijadu je u srijedu na Twitteru objavilo video američkog State Departmenta s titlovima na arapskom u kojem promovira demonstracije kao metodu “jamčenja istinski civilnog društva”.

“Kada velike nenasilne skupine ljudi organiziraju okupljanja kao što su prosvjedi, zajedno s raštrkanim metodama kao što su bojkoti ili štrajkovi, čak i najbrutalniji režimi imaju problema s njihovim gušenjem”, kaže glas na videu koji pokazuje bogatu arhivu poznatih protestnih pokreta, ali i onih na kojima su se rušile legitimne vlade.

Internetska stranica Middle East Eye je u petak  kontaktirala je američki State Department kako bi postavila pitanja o motivaciji objavljivanja spomenutog videa i da li veleposlanstvo time ohrabruje Saudijce da prosvjeduju.

Službenik američkog State Departmenta  je odgovorio da je videozapis samo jedna od objava i “dio serije Share America, te da prikazuje povijesne događaje”.

Simpatizeri saudijske monarhije su američku mjeru vidjeli kao zeleno svjetlo Washingtona za stvaranje nesigurnosti u Saudijskoj Arabiji. Nakon različitih reakcija saudijskih korisnika na Twitteru, videozapis je odmah uklonjen. Međutim, kao sve na internetu, snimljen je i dalje je dostupan.

Američko veleposlanstvo je objavilo video u vrijeme kada se Saudijska Arabija oštro kritizira zbog brutalnog ubojstva novinara Jamala Khashoggija i agresije na Jemen. 13. prosinca je američki Senat donio rezoluciju u kojoj ukazuje na saudijskog prestolonasljednika, princa Muhammada bin Salmana, kao glavnog krivca u slučaju Khashoggi .

Senatori su također glasali za prestanak vojne potpore koju je Washington pružao Saudijskoj Arabiji u njezinom ratu protiv Jemena. Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova je ove dvije rezolucije američkog Senata opisalo je kao “miješanje u unutarnje poslove Kraljevine Saudijske Arabije”.

Middle East Eye

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare