Published On: Pon, ruj 16th, 2019

Povijesni događaj za Rusku pravoslavnu Crkvu: ujedinjenje nakon 100 godina raskola

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve primio je poglavara „Ruskog egzarhata“ Carigradske patrijaršije Jovana (Renata) pod jurisdikciju Moskovske patrijaršije. Tako je RPC, koja je podijeljena na tri dijela prije 100 godina, opet ujedinjena.

Dogodio se povijesni događaj. Kako se navodi u odluci Sinoda — ovim se završava proces nadilaženja crkvenih podjela u inozemstvu, koje su nastale poslije revolucije i građanskog rata. To je druga faza ujedinjenja. Prva je bila 2007. godine, kada se Zagranična crkva pripojila Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Sada smo opet zajedno“, rekao je glasnogovornik Sinoda Vladimir Legojda.

Podsjetimo, Ruska pravoslavna crkva je odmah nakon raspada SSSR-a i povratka slobode vjeroispovijedanja počela aktivno raditi na svom preporodu. Naravno, prvo je trebalo podići porušene hramove u okviru granica Rusije i privući vjernike, a zatim se krenulo na vraćanje ruskih eparhija, koje su 70 godina funkcionirale van okvira svoje patrijaršije. Takve strukture su bile Ruska pravoslavna zagranična crkva i Arhiepiskopija zapadnoeuropskih eparhija ruske tradicije („Ruski egzarhat“ Vaseljenske patrijaršije). Obe ove strukture su nastale poslije Oktobarske revolucije.

Ruska pravoslavna zagranična crkva, koju su osnovali ruski emigranti 1921. godine u Sremskim Karlovcima, samostalno je funkcionirala sve do 2007. godine, kada se vratila pod jurisdikciju Ruske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije. Najveći dio ruskih crkava i manastira po svijetu upravo pripada njoj — više od 400, a između ostalih, pripada joj i jedna u Jeruzalemu.

Nakon ovog događaja nije izgledalo da Ruska pravoslavna crkva aktivno radi i na povratku pod svoje okrilje manjeg dijela ruske crkvene dijaspore — “Ruskog egzarhata”, koji je formiran 1930. godine s centrom u Parizu. On je samo privremeno priznavao primat Carigrada, zbog situacije koja je tada vladala u SSSR, piše Sputnik.

Međutim, Carigrad je u studenom prošle godine jednostrano odlučio raspustiti “Ruski egzarhat” i predložio je njegovom svećenstvu i vjernicima da pređu pod jurisdikciju lokalnih grčkih arhijereja. Praktički je odlučio da ruske manastire pretvori u grčke.

Arhiepiskopija koja njeguje nasljeđe Ruske pravoslavne crkve iz carskog vremena to nije mogla prihvatiti i počela je razmatrati druge opcije svog postojanja.

Ovo nije običan crkveni čin, već posljednji akt, kojim se završava drama revolucije i građanskog rata, drama podjele našeg naroda“, objasnio je ruski patrijarh Kiril na nedjeljnoj propovijedi u hramu Svete kneginje Olge u Moskvi, prenosi Jabuka.tv

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare