Published On: Sun, Mar 24th, 2019

POVIJESNI DOGAĐAJ: Usred Sarajeva braća Armenci srušili tursku zastavu. Većina BH patriota oduševljeni

Armenski navijači su noć uoči utakmice između nogometnih reprezentacija BiH i Armenije bili akteri incidenta koji se dogodio na Baščaršiji.

Naime, oni su s jednog stuba javne rasvjete skinuli zastavu Turske i demonstrativno je bacili.

Bošnjački forumašu zgražaju se nad ovim događajem no nitko ne pita što zastava Turske čini na javnoj rasvjeti u BIH. Naglašavamo – javnoj! Turske zastave u BIH smiju se nalaziti na diplomatskim predstavništvima te odlukom gradova mogu biti izvješene na javnim mjestima prilikom posjete turskih državnika.

Na Instagram stranici navijača Armenije pojavio se video u kojem tri navijača skidaju zastavu Turske i bacaju je. Zbog ovog video snimka u komentarima su navijačima upućene mnoge prijetnje.

Ovaj čin izazvao je gnijev Sarajlija te turskih državljana koji žive u Sarajevu , pa je jedan od njih, otišao na mjesto događaja i vratio je gdje je i stajala. Kazali su i da je prava sreća što niko od Turaka nije prolazio u tom času jer zasigurno ne bi prošli bez posljedica.

Inače netrpeljivost između Turaka i Armenijaca datira još iz veljače 1915. godine kada su Rusija i Turska ušle u Prvi svjetski rat kao neprijatelji. Turska je tada Armeniju smatrala petom ruskom kolonom. U veljači 1915. svih 60.000 mobiliziranih armenskih vojnika zatvoreno je u radne logore i poslije ubijeno.

Bio je to kraj turskog genocida nad Armencima u kojem je pobijeno oko milion i po Armenaca. Turci su osim njih poubijali i Asirce te Kurde.

 

Odnos između ove dvije zemlje zbog toga je još uvijek neprijateljski. Armenija tvrdi da su ti događaji bili planirani i nazivaju ih genocidom.

Taj je stav 1985. i 1986. zauzeo i UN, a godinu dana kasnije i Europski parlament. S druge strane, Turska i dalje tvrdi da to nije bio genocid i da su samo neki zapovjednici otišli malo predaleko.

BiH ništa ne tvrdi. Iako je kao zemlja koja je i sama trpjela turski režim stoljećima imala civilizacijski imperativ to među prvima učiniti braći Armencima. Braći u ropstvu.

poskok.info