Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

POVIJESNE ČINJENICE: Federaciju BiH utemeljili su predstavnici dva nacionalna entiteta- HRHB i RBiH

Must Read


Zapjenjeni velikobošnjački unitaristi koji Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu nazivaju “zločinačkom paradržavom” valja podsjetiti kako su upravo predstavnici Hrvatske Republike Herceg Bosne i Republike BiH, koji su bili ratni entiteti hrvatskog i bošnjačkog naroda, a ne nikakvi građani, konstituirali Federaciju BiH, piše Hrvatski Mediski Servis.
Ovo su povijesne činjenice. Nakon što je uspostavljeno primirje između HVO i Armije R BiH i pod pokroviteljstvom SAD stvoren vojni savez radi zajedničkog suprostavljanja velikosrpskoj agresiji na BiH, predstavnici bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka u Washingtonu su, 1. ožujka 1994. godine, potpisali preliminarni Sporazum o stvaranju Federacije Bosne i Hercegovine koja će omogućiti konfederaciju s Republikom Hrvatskom.
Taj sporazum potpisali su ministar vanjskih poslova RH dr. Mate Granić, premijer  RBiH dr. Haris Silajdžić i predsjednik Predsjedničkog vijeća Hrvatske Republike Herceg Bosne Krešimir Zubak. Oni su se suglasili da će biti osnovan Prijelazni odbor na visokoj razini, koji će poduzeti hitne i konkretne korake radi osnivanja Federacije i Konfederacije. Odbor je započeo s radom 4. ožujka 1994. godine u Beču i nastojao je do 15. ožujka 1994. godine donijeti:
1. Ustav Federacije Bosne i Hercegovine;
2. Prethodni sporazum o Konfederaciji između Republike Hrvatske i predložene Federacije BiH;
3. Sporazum o vojnom rasporedu na području predložene Federacije BiH;
4. Prijelazne mjere za ubrzanje osnivanja Konfederacije i Federacije BiH, uključujući, gdje je to moguće, stvaranje državnog ustroja kako je to naznačeno u Okvirnom sporazumu, kao i sve ostale mjere koje će se smatrati potrebnima.
Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva R BiH Alija Izetbegović potpisali su u Washingtonu, 18. ožujka 1994. godine Okvirni sporazum o konfederalnim vezama između Republike Hrvatske i buduće bošnjačko-hrvatske federacije u Bosni i Hercegovini. Premijer R BiH Haris Silajdžić i predsjednik Predsjedničkog vijeća Hrvatske Republike Herceg-Bosne Krešimir Zubak potpisali su u Washingtonu tekst Nacrta ustava federacije Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.
Dana 30. ožujka 1994. godine, Ustavotvorna skupština Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je velikom većinom glasova Ustav Federacije BiH kojim se uspostavlja Federacija Bosne i Hercegovine “na teritoriju s većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom”. Temeljem odredbi washingtonskog sporazuma da na snazi ostaju sve odluke i zakoni Hrvatske Republike Herceg Bosne i Republike BiH i danas su U F BiH na snazi mogi zakoni  pa o obilježavanj dana uspostave HZ HB, zahvaljujući kojoj je stvorena hrvatsko-bošnjačka federacija Bih i spašena Bosna i Hercegovina
Washingtonski sporazum je trebao biti samo prva faza dogovora, dok je druga faza trebala biti uključivanje srpske strane u pregovore. Prema toj zamisli, Republika Srpska je trebala nestati, a Bosna i Hercegovina bi na cijelom prostoru bila županijski uređena zemlja. U nekoliko svojih javnih istupa ovo je potvrdio i potpisnik sporazuma Krešimir Zubak, no kasnije su Amerikanci odustali od te ideje.
Upravo su vojne operacije Hrvatske vojske i  HVO-a- vojske Hrvatske Republike Herceg Bosne kojima je oslobođena Hrvatska, spašena bihaćka krajina, a srpske snage potisnute prema Banja Luci spasile Bosnu i Hercegovinu, prisilile Miloševića i Karadžića da pristanu na prekid rata i Daytonski mirovni sporazum, koji je očuvana BiH. Da je njezino očuvanje ovisilo o Izetbegovićevoj, Komšićevoj i Nikšićevoj tzv. Armiji R BiH, koju Hrvati ne nazivaju zločinačkom iako je držala desetostruko više logora, te pobila i protjerala desetostruko više Hrvata, nego HVO Bošnjaka, Bosne i Hercegovine danas, izvan svake razumne sumnje, ne bi bilo. Podsjetimo samo da je u trenutku potpisivanja daytonskog sporazuma muslimanska vojska tzv. Armija R BiH kontrolirala 28 posto teritorije BiH.
I u kreiranju Daytonskog mirovnog sporazuma, opet su sudjelovali najviši predstavnici Hrvata Krešimir Zubak i Jadranko Prlić, ranije predsjednik Predsjedničkog vijeća i predsjednik Vlade F BiH, a nakon uspostave hrvatsko bošnjačke federacije predsjednik F BiH i zamjenik federalnog premijera. Kako je Zubak, zbog gubitka Posavine odbio parafirati Daytonski sporazum, to je učinio Prlić, ali ga je Zubaak, ipak potpisao 14.prosinca 1995. u Parizu.
Dogovor o konfederaciji Republike Hrvatske s Federacijom Bosne i Hercegovine, nikada nije zaživio. Tadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić navodi kako je prihvatio taj prijedlog iako je bio svjestan da, ako se i postigne, nikada neće zaživjeti. Granić je potvrdio da je bila riječ o obmani predstavnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne.
Slično je i revidiranje Washingtonskog sporazuma na štetu Hrvata, jer su brojne ovlasti ukinute županijama. Novouspostavljena federalna ministarstva prosvjete i kulture, te energetike su formirana suprotno sporazumu, budući da su ove nadležnosti, prema dokumentu, morale biti na županijskoj razini. Jednako je s pitanjima radija i televizije jer je Federacija BiH dobila isključivi nadzor nad spektrom frekvencija.
Uz to, Washingtonskim sporazumom je dopušten ustroj vijeća hrvatskih županija koje bi “koordiniralo politiku i aktivnosti u pitanjima od zajedničkog interesa”, no unatoč dopuštenju, 2001. godine taj pokušaj visoki predstavnik Wolfgang Petritsch je zaustavio. Petritsch je osim toga ukinuo paritet u Vladi F BiH u kojoj je bio podjednak broj ministara i zamjenika ministara Hrvata i Bošnjaka, te izmjenio način izbora delegata u nacionalne klubove Doma naroda, omogućujući da Bošnjaci mogu izabrati jednu trećinu Hrvata u hrvatski klub Federalnog Doma naroda i tako izabrati cijelu izvršnu vlast u F BiH bez predstavnika Hrvata, što se  dogodilo u dva mandatna razdoblja.
Danas, 16 godina kasnije, Federacija BiH kao i BiH je još uvijek u problemima. Stalno nezadovoljstvo Hrvata položajem samo su neki od pokazatelja da je Federacija BiH i BiH raskrižju. Ili će se preoblikovati u državu u kojoj će sva tri naroda biti ravnopravna ili će se raspasti./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -