Published On: Uto, lip. 12th, 2018

POTVRĐENO Uzalud protesti: Cijena goriva će još rasti u BiH

Šarović je pojasnio kako su entiteti, odnosno vlade i nadležna ministarstva, jedini koji mogu ograničiti visinu cijene svake vrste goriva. To nije u nadležnosti Ministarstva vanjske. trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dodao je Šarović, prenosi Radio Sarajevo

“Nitko nije razmišljao o posljedicama. Ovo je samo početak jer imajući u vidu šta se dešava na svjetskom tržištu nafte situacija će se sigurno pogoršati i doći će do drastičnih poskupljenja koja će uticati na standard građana i ekonomije u BiH”, tvrdi Šarović.

On kaže da vlade Republike Srpske i Federacije BiH mogu utjecati i spriječiti divljanje cijena.

”Trenutno je na svjetskom tržištu cijena litre goriva 0,87 KM i kada na to dodate 0,70 ili 0,80 KMraznih taksi i trošarina u ovisnosti od vrste goriva, lako je izračunati da je to oko 1,60 KM po litri”, ističe Šarović te ističe da mu nije jasno zašto pojedini ministri iz Republike Srpske, po pitanju cijene i trošarina za gorivo, prebacuju odgovornost na Vijeće ministara. ”Ako bi po njihovim zahtijevima Vijeće ministara reagiralo – to bi bio prijenos nadležnosti”, upozorava Šarović.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer