Published On: Pet, stu 19th, 2021

Potvrđeno nekoliko kršenja ljudskih prava zbog nošenja maski

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je nekoliko povreda ljudskih prava kada je u pitanju obavezno nošenje zaštitne maske uslijed pandemije korona virusa, ali i zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina.

Potvrdio je to predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić na konferenciji o harmonizaciji sudske prakse koja se danas i sutra održava u Mostaru, a na kojoj je bilo riječi o zaštiti prava u vrijeme pandemije kovida-19.

Tadić je kazao da pravo na zdravlje imaju svi, te da država mora osigurati pravo na zdravlje svim građanima, ali istovremeno mora naći proporcionalnost.

Također, smatra kako je riječ o veoma osjetljivoj situaciji.

“Donijeli smo nekoliko odluka u kojima smo potvrdili povrede, ali u nekoliko smo također odbili povrede. Jedna od odluka u kojoj smo utvrdili povredu donesena je 16. studenog na sjednici Velikoga vijeća”, dodao je Tadić.

Inače, na navedenoj sjednici Velikog vijeća Ustavnog suda BiH izdvojena je odluka AP 1239/21 u kojoj je Ustavni sud zaključio da miješanje u pravo na “privatni život”, koje je izvršeno osporenim zaključkom Republičkog stožera za izvanredne situacije Vlade Republike Srpske, kao uskog segmenta izvršne vlasti, o obaveznom nošenju zaštitne maske u zatvorenom prostoru, predstavlja kršenje prava na “privatni život” kada je u slučaju donošenja i preispitivanja naređene mjere izostalo aktivno sudjelovanje najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti.

S druge strane Ustavni sud je zaključio da je neosnovan dio apelacije u kome se zahtijeva ukidanje osporenog zaključka zbog postojanja nesumnjivog javnog interesa za uvođenje neophodnih mjera zaštite stanovništva od pandemije i nastupanja negativnih posljedica./HMS/

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare