Published On: Pon, ožu. 13th, 2017

Potvrđena optužnica protiv Amira Zukića i ostalih osumnjičenih u akciji “Bosna”

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Amira Zukića i ostalih osumnjičenih u akciji “Bosna”, a koju je prethodno podiglo Tužiteljstvo SŽ. Optužnica je potvrđena protiv protiv Amira Zukića, Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića, Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i Seida Fazlagića, potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva SŽ, piše Klix.ba.

Prema optužnici Amir Zukić, Safet Bibić, Nedžad Trako, Senad Trako i Ramiz Karavdić počinili su krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonito posredovanje.

Esed Džananović se tereti za krivično djelo zlouporaba položaja ili ovlasti, a Asim Sarajlić i Mirsad Kukić za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Seid Fazlagić se tereti za krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, a Amir Zukić i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja.

Kako se navodi u optužnici, Amir Zukić i Safet Bibić terete se da su tijekom 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić. Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne dati novac za zaposlenje u Elektroprivredi BiH, nakon čega je Amir Zukić koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo poduzeće.

Asim Sarajlić i Mirsad Kukić terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Postupajuće tužiteljice uz optužnicu su predložile Općinskom sudu u Sarajevu produženje pritvora Amiru Zukiću, Safetu Bibiću, Senadu i Nadžadu Traki, Ramizu Karavdiću, Esedu Džananoviću i Seidu Fazlagiću.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer