Potvrđen novi slučaj koronavirusa u Mostaru, četvero pacijenata na respiratoru

Testiran je ukupno 31 uzorak od tog u HNŽ-u je pozitivno njih pet – tri u Konjicu, jedan u Mostaru i novi slučaj u Čitluku, potvrđeno je to na konferenciji za medije Kriznog stožera HNŽ održanoj u petak u Mostaru.

Dr. Jurica Arapović je kazao kako je izdano 1.401 rješenje o izolaciji, od toga 115 rješenja s današnjim danom, prenosi Bljesak.info.

Osam zaraženih hospitalizirano

SKB Mostar trenutno zbrinjava osam bolesnika, od čega je četvero u teškom stanju i prikuljučeno na respirator. Postavljen je trijažni šator ispred naše Covid bolnice, kao jedan treći stupanj pripreme, rekao je dr. Arapović.

O rezultatima sastanka koji je jutros održan u Gradskoj vijećnici u Mostaru, i stanju u HNŽ-u, javnost je informirao predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg.

Herceg je najavio kako su moguće i nove, stože mjere. Pozvao je javnost da ne zamjera ako naprave neke greške jer se “do sada nisu susretali s ovakvom krizom”.

Rigoroznije mjere

Možemo očekivati još rigoroznije mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje epidemije koronavirusa u našoj županiji ali i u drugim područjima. Možemo se boriti samo zajednički zato stalno kontaktiramo stručne osobe i donosimo potrebne mjere iz naše nadležnosti, rekao je Herceg i zamolio da im se ne zamjeri u slučaju propusta.

Rekao je kako su općinski načelnici i gradonačelnici i Krizni stožeri s ovih područja raspravljali su o ovoj situaciji te da su naglasili potrebu daljnjih koordinacija svih tijela, striktno poštivanje propisanih pravila izolacije, samoizolacije i policijskog sata.

Govorili smo i o utemeljenju izolatorija za moguće zbrinjavanje lakših bolesnika i oni će biti pod nadzorom Domova zdravlja u tim općinama i gradovima. Traži se strožije ograničavanje kretanja, kao korak do uvođenje karantena između gradova, županija, i dalje. Naša županija je središte ove regije. Pozvali smo susjedne županije na snažnije mjere. Očekujemo pravedniju raspodjelu pomoći zemalja EU, sukladno pogođenosti, odnosno zaraženosti naše županije. Zatražio sam od 12 domova zdravlja i tri bolnice njihove žurne potrebe i to sam poslao nadležnima tijelima. Pozvali smo i volontere da se stave na raspolaganje, rekao je Herceg.

Potrebe u Konjicu

Fadil Tatar, zapovjednik Stožera civilne zaštite ispred Općine Konjic, rekao je kako ta općina kao mala općina po broju stanovnika je žarište korona virusa.

Uputili smo apel za kadrovsko osposobljivanje i na današnjem sastanku smo dogovorili dosta toga. Epidemiolog nam je stigao, ostalo je neriješeno pitanje infektologa, kojeg još uvijek nemamo u Konjicu, rekao je Tatar.