Published On: Pet, srp 20th, 2012

POTURČIVANJE TEKIJE: Mještani protiv skidanja stare ploče i stavljanja nove s turskim natpisom

U blagajskoj Tekiji, jučer je nekolicina mještana i nevladino udruženje Sportsko-turistički klub “Blagaj city” Blagaj, pokušala obustaviti skidanje uklesane stogodišnje ploče na izvorištu Bune i stavljanje nove ploče s turskim natpisom.

Turska kompanija Fidan Tours, kojoj su lokalne vlasti na korištenje od 33 godine dale staru tekiju u Blagaju, postavlja spomenutu ploču.

Ibrahim Balalić, predsjednika nevladinog udruženja Sportsko-turistički klub “Blagaj city” Blagaj; kojeg su novinari Dnevnog lista jučer zatekli na Tekiji, dok je iščekivao da spomenuta ploča stigne iz Sarajeva kako bi obustavio njezino montiranje, ističe kako je ovo sramota.

– Nećemo dopustiti da se skine ploča na izvorištu Bune koja je simbol i godinama krasi pećine, iz razloga što smo od Komisije za nacionalne spomenike doznali da to nije dopušteno. Koliko mi znamo, ne postoji osigurana valjana dozvola za postavljane nove ploče. Stoga nećemo ni dopustiti da se išta promjeni dok nam ne pokažu crno na bijelo da zato imaju pravo, kazao je Balalić.

Posebno naglašava kako ne shvaća kome smeta ploča koja je godinama krasila staru tekiju i koja je dio povijesti uklesan ćiriličnim pismom.

– Pa ne možemo dopustiti da nam povijest otmu. To je naše i uvijek je bilo. Prilikom rekonstruiranja tekije postojao je uvjet da ponovno poprimi izgled kakav je imala u vrijeme svog punog cvata u 17. stoljeću, pa zašto sada novine uvoditi i skidati povijesne natpise, ogorčeno će Balalić.

Nezadovoljstvo nisu krili ni ostali mještani okupljeni pred ulazom u tekiju, koji naglašavaju kako nešto ovakvo ne smiju dopustiti, jer su “Turci počeli previše svojatati Blagaj“, i ovakvo nešto će odvesti u krajnost.

Čak su radnici koji su jučer bili angažirani od spomenute agencije da postave ploču odustali nakon što su saslušali mještane.

Iz turske kompanije Fidan Tours rekli su kako će više informacija za javnost dostaviti naknadno.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare