Published On: Uto, svi 2nd, 2017

Potrošnja skočila 7,7 posto, najviše u 10 godina

U Hrvatskoj je u ožujku potrošnja porasla 7,7 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok u gotovo 10 godina, javlja HRT.

Tako je nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da potrošnja raste već 31 mjesec zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

Podaci za ožujak potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje datiraju od rujna 2014. godine, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a. Ističu i kako je snažan realni rast u trgovini na malo dobar pokazatelj kretanja osobne potrošnje kao najveće sastavnice bruto domaćeg proizvoda (BDP), koja će zasigurno, uz izvoz roba i usluga, biti predvodnik rasta u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

U analizi se dodaje i kako je u prvom tromjesečju zabilježen pozitivan trend kretanja indeksa pouzdanja i raspoloženja potrošača, čije su se vrijednosti vratile na predrecesijske razine.

Optimizam je uvelike podržan poreznim rasterećenjem, podizanjem minimalnih plaća i usklađivanjem mirovina, ali i prvim pokazateljima iz turizma koji upućuju na još jednu izvrsnu turističku predsezonu i sezonu, navode analitičari RBA.
Dodaju i to da je ponovno zabilježen pad stope nezaposlenosti i početak sezonskog zapošljavanja.