Published On: Ned, ruj 27th, 2020

POTRESNO SVJEDOČANSTVO SPLIĆANKE : U rodilištu su mi prijetili i tjerali me u boks ‘zamaskiranu’. Imam potvrdu da inače teško dišem!

Ispričala je to majka koja je u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Split rodila dječaka početkom rujna, pišu 24 sata.

Svoje iskustvo napisala je na društvenim mrežama, dobila veliku potporu mnogih žena, ali mnoge su je napale, zbog čega je objavu obrisala.

” Nisam očekivala da će mi neke žene ružno pisati, ali nemam sad vremena ulaziti u te silne rasprave. Kako sam napisala u objavi, molila sam ih da skinem masku na porođaju jer nisam mogla disati. To mi nisu dopustili. Naime, cijeli sam se život bavila sportom i nos mi je bio slomljen. Imam devijaciju septuma i teški kronični bronhitis koji graniči s astmom, zbog kojeg sam jedno vrijeme koristila i pumpicu. Tražila sam potvrdu od svojeg liječnika da mi ispiše moju dijagnozu, no on mi to nije mogao dati, a smatrao je i da me neće prisiljavati da rađam pod maskom. No moje poteškoće s disanjem nisu bile dovoljne da mi u rađaonici dopuste da skinem masku. Više sam puta nakratko izgubila svijest, imam naprosto ‘rupe’ u kojima se ničega iz ‘boksa’ ne sjećam. U jednom trenu sam masku skinula, da bi mi sestra došla i rekla da će me, ako je nastavim skidati, ostaviti samu i neće više doći ni pogledati. Dodala je i da ako ja ne vjerujem u koronu, ona vjeruje”, ispričala je ta mlada mama.

Inače je magistrica socijalnog rada koja, baš zato što je te struke, ne može vjerovati kako se netko može odlučiti za posao u rodilištu, a nema ljubavi prema tom poslu.

Tvrdi i kako su joj davali drip iako je bila otvorena samo jedan prst, a potom su se odlučili na hitni carski jer su bebi počeli padati otkucaji srca.

Tu je isto jedna nevjerojatna činjenica. Sat i pol ranije počeli su govoriti kako otkucaji srca padaju, a onda je nastala panika pa su me poslali na hitni carski. Nitko ništa ne govori, nitko mi kasnije ne objašnjava kako ću dojiti, kako ću izmasirati bolne dojke.

‘Ni bebi dohranu nisu dali’

Nisam mogla ići na trudnički tečaj zbog korona virusa i ne znam ništa. Prvo mi je dijete i trebam pomoć, savjet… Ne žele dati bebi nadohranu jer, citiram, ‘vidi koliko imaš mlika, a tražiš nadohranu’. Mali je gladan, plače, ne mogu mu pomoći. Ni sebi ni njemu. Na kraju smo moja cimerica i ja dijelile mlijeko koje smo dobivale da obje naše bebe budu site. Na kraju je dobio i žuticu. Ja sam šest dana plakala od nemoći. Zovem supruga, on želi doći nekoga razbiti. Onda moram i njega smirivati. Ma strašno, priča ta majka kojoj je ovo prvo dijete.

Najgore joj je bilo kad je jedna sestra bacila poplun preko bebe jer ju je živciralo što plače.

“Primala sam antibiotik zbog carskog reza i taj put je stigla sestra s antibiotikom i nadohranom u isto vrijeme. Molim je da pričeka da nahranim dijete, da se smiri, jer neutješno plače, ali ona to odbija, stavlja mi braunilu. Dječji krevetić je gurnula i bacila poplun preko bebe, cijele bebe, i preko glave. Ja sam se zgrozila, dižem se zadnjim atomima snage i mičem taj poplun, nemoćna, slomljena i bijesna istovremeno”, kaže majka za kraj dodajući kako će za drugi porođaj sigurno ići u privatnu kliniku i platiti koliko treba samo da dobije skrb kakvu svaka trudnica, rodilja i majka treba u tim osjetljivim danima.

“Ja ne tražim niti itko od nas traži kraljevski tretman. Svi mi samo želimo da se prema nama odnose s poštovanjem i da nam odgovore na pitanja ako ih imamo”, poručuje ta mlada majka. Novinari su tražili i komentar KBC-a Split.

“KBC Split ne može komentirati i odgovarati na upite vezane za svjedočanstvo jedne majke koja je svoje iskustvo podijelila na Facebooku. Opisani događaj ćemo ispitati ako nam se pritužbom obrati rodilja. Svi pacijenti, u slučaju nezadovoljstva kvalitetom zdravstvene skrbi, imaju pravo podnijeti pritužbu. Naša je obveza istražiti pritužbene navode te u zakonski propisanom roku na njih odgovoriti, a u slučaju utvrđivanja možebitnih nepravilnosti iste otkloniti”, rekla je doc. dr. sc. Slavica Dajak, dr. med., zamjenica ravnatelja za kvalitetu.

Što se tiče samog porođaja pod maskama, ta epidemiološka mjera razlikuje se od rodilišta do rodilišta. U Općoj bolnici Zadar kažu da je nošenje maske tijekom porođaja obavezno, dok u dubrovačkom rodilištu kažu kako oni nemaju takvu praksu. Objašnjavaju kako je medicinsko osoblje pod punom zaštitnom opremom tijekom porođaja i da nema potrebe da žena nosi masku dok rađa jer, navode, nije lako u tim trenucima disati i tiskati.